preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

 

 

Projekti u našoj školi

UZ Đurđica

   

https://bit.ly/3bberx4

 

List za roditelje

E-knjige

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Školska knjižnica

Šetnja školom


Korisni linkovi

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1869386
Ovaj mjesec: 897
Ovaj tjedan: 561
Danas: 3
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učiteljica Mirna Kovačić sudjelovala je na međunarodnom seminaru „Prenošenje povijesti holokausta“
Autor: Mirna Kovačić, 12. 1. 2022.

Od 13. do 16. prosinca 2021. godine u Memorial de la Shoah u Parizu održao se interdisciplinarni stručni skup vezan uz poučavanje i sjećanje na holokaust pod nazivom „Prenošenje povijesti holokausta“.

Memorial de la Shoah je najveći europski dokumentacijski centar i muzej koji čuva uspomenu na stradanja Židova u 2. svjetskom ratu i promiče stručno usavršavanje učitelja i nastavnika iz Francuske, i drugih zemalja.


Memorial svake dvije godine ugošćuje grupu hrvatskih nastavnika te savjetnika iz Agencije u svome sjedištu u Parizu. Ove je godine na stručnom skupu sudjelovalo šesnaest učitelja i nastavnika iz cijele Hrvatske koje je odabrala AZOO na temelju ispunjene prijavnice i motivacijskog pisma. Riječ je o nastavnicima koji predaju Povijest, Geografiju, Hrvatski jezik, Vjeronauk, Etiku, Filozofiju te Politiku i gospodarstvo. 

Ispred Agencije za odgoj i obrazovanje seminaru su prisustvovali ravnateljica dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, te više savjetnice Loranda Miletić i Renata Ozorlić Dominić kojima je kao i svake godine bila povjerena organizacija stručnog usavršavanja u Parizu.

Program seminara trajao je četiri dana, a predavači su bili francuski i američki istraživači i profesori koji se bave temom holokausta i zločinima protiv čovječnosti. Prvog dana bilo je govora o pojavi i širenju ideje antisemitizma, o odnosu prema Židovima tijekom povijesti te naposlijetku o različitim fazama “konačnog rješenja“. Drugoga dana naglasak je bio na širenju antisemitizma u Francuskoj te je organiziran obilazak sabirnog logora Drancy pokraj Pariza. Jedan od najdojmljivijih trenutaka bio je susret s preživjelom logorašicom koja je ispričala sjećanja na svoje ratno djetinjstvo, rastanak od roditelja, odlazak u logor Drancy, a zatim transport u koncentracijski logor Bergen-Belsen gdje je umrla i Anne Frank.

Trećeg dana na seminaru se govorilo o ostalim genocidima 20. stoljeća, genocidu u Ruandi, Kambodži, Namibiji i nad Armencima. Neke od ostalih tema zastupljenih na seminaru bile su antisemitizam i društvene mreže, genocid nad Romima i Sintima te poučavanje o holokaustu putem sporta.

Posljednjeg dana seminara učitelji su sudjelovali u pedagoškim radionicama gdje su mogli saznati kako se o holokaustu poučava učenike u Francuskoj ali i izmijeniti iskustva te unaprijediti međusobnu suradnju.

Cilj stručnog skupa bio je omogućiti sudionicima da prošire vlastito znanje o holokaustu kroz detaljan uvid u različite aspekte stradanja Židova i Roma u razdoblju prije i za vrijeme Drugoga svjetskog rata, u nacističkoj Njemačkoj te višijevskoj Francuskoj, ali i usavršiti vještine poučavanja o ovoj izuzetno važnoj temi.

Učiteljica Mirna Kovačić već je nekoliko godina aktivno uključena u poučavanje o holokaustu, zločinima protiv čovječnosti i ljudskim pravima te je redovit sudionik i predavač na državnim i međunarodnim seminarima koji posvećuju pozornost povijesnim zbivanjima 20. stoljeća.

 

Mirna Kovačić, prof. geografije i povijesti

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju