preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

Projekti u našoj školi

Logo škole

E-knjige

List za roditelje

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Školski list "Leteći razred"

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Korisni linkovi
 

Šetnja školom

 

 


Korisni linkovi

 

 

 

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1518105
Ovaj mjesec: 4401
Ovaj tjedan: 750
Danas: 174
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava u Vukovaru
Autor: Mirna Kovačić, 23. 1. 2018.

Učenici 8. razreda naše škole proteklog su tjedna posjetili Vukovar u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. Projekt predstavlja dvodnevnu terensku nastavu tijekom koje učenici osmih razreda iz cijele Republike Hrvatske dolaze u Vukovar učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar obilazeći mjesta posebnog pijeteta. 


Projekt organizira Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ a učenici imaju osiguran besplatan prijevoz, smještaj i prehranu. U Hrvatskoj je zasigurno ovo jedan od najbolje strukturiranih terenskih oblika nastave, te je kao takav odlična nadopuna nastavnom planu i programu osmih razreda.

17. i 18. siječnja 2018. godine, ovogodišnji su osmaši, u pratnji razrednika Sanje Antolić, Igora Fulira, Martine Andrašić i Snježane Mihočke, te učitelja Darka Markića, Tomislave Kraljić i Mirne Kovačić proveli dva dana u Vukovaru. Učenici su imali prilike slušati predavanja sudionika obrane grada i njihovih žitelja u Vukovarskoj vojarni, na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, Spomen domu poginulim braniteljima Trpinjske ceste i Borova naselja, Spomen domu "Ovčari" i u Vukovarskoj bolnici. Uz memorijalnu povijest vezanu uz Domovinski rat, učenici su učili o povijesnoj i kulturnoj baštini grada Vukovara posjetivši vukovarski Gradski muzej u dvorcu Eltz i Muzej vučedolske kulture, što pomaže učenicima da o Vukovaru stvore kompleksniju sliku, sliku koja živi već pet tisuća godina. 

 

Terenska nastava započela je dvama zanimljivim predavanjima na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar. Edukativni program završio je Školom mira i natjecanjem iz poznavanja povijesti Domovinskog rata, s ciljem da učenici ponesu svojim domovima poruku mira, nenasilja i tolerancije.

 

 

Učenici 8.a razreda su u sklopu razrednog projekta „25 je nas, bezbroj pomoći za vas“ prikupljali novac kako bi kupili namirnice za socijalnu samoposlugu. Naposljetku, pridružili su im se i svi ostali osmaši te je kupljena znatna količinu proizvoda koja je predana djelatnici socijalne samoposluge u Vukovaru.

 

 

 

Osim edukativnog programa za učenike je organizirana i disco večer, gdje su uz taktove domaće i strane zabavne glazbe učenici zdušno plesali. Sudeći prema povratnim informacijama učenika odlazak u lokalni disco klub bio je pun pogodak.

Dvodnevna terenska nastava o Domovinskom ratu svakako je i izvrsna nadopuna aktualnom nastavnom planu i programu povijesti u 8. razredu osnovne škole. Predavanja su prilagođena uzrastu učenika, nisu preduga, izbjegnuto je suvišno teoretiziranje, a predavači svojim osobnim iskustvima pridonose autentičnosti pripovjedanih zbivanja, kombiniraju kronologiju s pričama pojedinaca sudionika obrane Vukovara, te kod učenika izazivaju snažne emocije i pobuđuju interes za temu. Vukovarski branitelji i vodiči žitelji Vukovara pričaju i o svojim impresijama tako da učenici mogu čuti priču o Vukovaru iz više perspektiva. Prevladavajuće je mišljenje kako je terenska nastava osmišljena baš po mjeri učenika, te joj je teško naći veću zamjerku, izuzev eventualno njenog produžetka na još jedan dan. Time bi se još više ostvarili ciljevi terenske nastave jer bi se učenicima dalo dodatno vrijeme za istraživanje memorijala, izvrsnih postava muzeja u Vučedolu i dvorcu Eltz.

 

 

Posebno valja naglasiti uzorno ponašanje naših učenika na terenskoj nastavi, njihovu angažiranost na predavanjima, zavidno poznavanje faktografije iz Domovinskog rata i sjajni nastup naših predstavnika Ivana Buhića i Ivana Vidakovića na kvizu znanja.

Učitelji pratitelji jednoglasni su u izrazito pozitivnoj ocjeni terenske nastave. Nadamo se da će u budućnosti zaživjeti slični projekti u drugim djelovima Hrvatske koji će učenicima na zanimljiv način predstaviti hrvatsku povijesnu, kulturnu i prirodnu baštinu.

 

 

Dan 1

9:00 – Dolazak u MCDRVU (vojarnu)

9:30 – 11:30 – Predavanja na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar

13:00 – 15:30 – Gradski muzej Vukovar, Muzej Vučedolske kulture

15:30 – 16:00 – Prijava u hostel

16:00 – 18:30 – Slobodno vrijeme

20:00 – 21:30 – Odlazak u disko

22:30 – Spavanje

Dan 2

9:00 – 13:30 – Obilazak memorijalnih lokaliteta:

Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti

Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata

Spomen-dom Ovčara

Masovna grobnica Ovčara

Kukuruzni put – „Put spasa“

Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica ’91

MCDR Vukovar – bivša vojarna 204. VU brigade

14:45 – 15:45 – Škola mira/Kviz znanja

16:00 – Povratak kućama

 

 

Sanja Antolić, Igor Fulir, Martina Andrašić, Snježana Mihočka, Darko Markić, Tomislava Kraljić i Mirna Kovačić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju