preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

Projekti u našoj školi

Logo škole

E-knjige

List za roditelje

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Školski list "Leteći razred"

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Korisni linkovi
 

Šetnja školom

 

 


Korisni linkovi

 

 

 

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1518099
Ovaj mjesec: 4395
Ovaj tjedan: 744
Danas: 168
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava i komemoracija na Danici
Autor: Mirna Kovačić, 27. 1. 2018.

27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na holokaust, dan kada se prisjećamo na one koji su patili i umrli u vrijeme holokausta u Europi. U petak, 26. siječnja, učenici 8. razreda naše škole izrazili su solidarnost i sjećanje na sve nevine žrtve čija je jedina krivica bila u boji kože, crtama lica, materinjem jeziku, imenu i prezimenu ili načinu na kojem se mole bogu.


Logor Danica osnovan je 15. travnja 1941. godine, a postojao je do 1. rujna 1942. godine. Bio je to prvi logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), utemeljenoj pet dana ranije. Danicu je osnovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova NDH na dan kada su ustaše predvođene Antom Pavelićem iz Italije stigle u Zagreb.

Koprivnički Židovi podijelili su sudbinu Židova Europe. Prisjetili smo se odraslih kojima nije bilo dozvoljeno da ostare, starih kojima je uskraćen prirodni odlazak i djece koja nisu imala prilike dovršiti svoju igru. Prisjetili smo se smrti 6 milijuna Židova koji su stradali u vrijeme nacističkog režima, kao i milijuna Roma, Slavena, antifašista, homoseksualaca, Jehovinih svjedoka, te ostalih rasnih, etničkih i vjerskih manjina.

 

Zbog čega je važno govoriti o ljudskim pravima na Dan sjećanja na žrtve holokausta? Zbog čega je nešto što se dogodilo prije više od 70 godina još uvijek važno? I kakve to ima veze s ljudskim pravima? Nacisti su usmrtili milijune u koncentracijskim logorima poput Auschwitza, no to se nije dogodilo preko noći. Tijekom 30-ih godina 20. stoljeća osnovna ljudska prava oduzeta su Židovskom narodu i ostalim manjinama. Jedno za drugim, nestajala su ljudska prava na rad, na obiteljski život i na prakticiranje religije. Danas je potpuno jasno kako je prvi korak u sprečavanju tiranije zaštita osnovnih ljudskih prava. Logori smrti ne mogu postojati u društvu koje se zasniva na jednakosti, pravdi i pravednosti. Zaštitom ljudskih prava štitimo manjine od progona većine. Glavna lekcija holokausta da se trebamo suprotstaviti nepravdi. Možemo čuvati sjećanje na milijune koji su poginuli boreći se za ljudska prava i pravedan svijet za sve.

 

U svečanom komemorativnom programu sudjelovali su učenici 8. razreda (Lea Ivančan, Mia Zagrajski, Borna Kovačić i Antonela Ivanović) koji su pročitali nekoliko pjesama i pisma nastalih u vrijeme holokausta (mentorice Sanja Antolić i Martina Andrašić). Učenik Šimun Benedikt Kopričanec sjajno je otpjevao tradicionalnu hebrejsku pjesmu Ose Shalom (mentor Mihael Kivač). S učenicima su u pratnji bile i učiteljice povijesti Jasminka Fanuko-Polančec i Mirna Kovačić, učitelj Ivan Piskač i ravnateljica Sanja Prelogović. Našim učenicima na terenskoj nastavi pridružili su se i učenici OŠ „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta u pratnji učitelja Milivoja Dretara.

 

O povijesti nekadašnjeg ustaškog logora ali i o suvremenim nastojanjima da se prostor logora trajno pretvori u memorijalno područje učenicima je govorio viši kustos Koprivničkog muzeja Dražen Ernečić.

Posebno se zahvaljujemo i predsjednici Židovske općine Koprivnica dr. Sanji Švarc-Janjanin koja je održavši emotivan govor zasigurno kod mnogih učenika osvijestila nužnost borbe protiv diskriminirajućih oblika ponašanja, te ih potakla na aktivno uključivanje u prevenciju nasilja u svojoj okolini.

 

Mirna Kovačić, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju