preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Upisi u srednje škole

Moto škole

 

 

Projekti u našoj školi

Logo škole

List za roditelje

Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Školski list "Leteći razred"

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Korisni linkovi
 

Šetnja školom

 

SAKUPLJANJE STAROG PAPIRA :

PRVI UTORAK U MJESECU


Korisni linkovi

 

 

 

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1502006
Ovaj mjesec: 1617
Ovaj tjedan: 853
Danas: 6
OBAVIJEST RODITELJIMA O POSUDBI KNJIGA

Poštovani roditelji,

posudba rabljenih udžbenika biti će 20. i 21. lipnja 2018.godine u prostorijama tajništva, računovodstva i ravnateljice od 8:00 do 16:00 sati a ostale radne  dane do 29. lipnja 2018. od 8:00 do 15:00 sati.

 

Poštovani roditelji u Školi možete još podići knjige za sljedeću šk. god. u vremenu

od 8:00 do 12:00 sati do 31.7.

 Imamo još knjiga od 1. do 6. razreda.

 

 

Ravnateljica:

 Sanja Prelogović

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava i komemoracija na Danici
Autor: Mirna Kovačić, 27. 1. 2018.

27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na holokaust, dan kada se prisjećamo na one koji su patili i umrli u vrijeme holokausta u Europi. U petak, 26. siječnja, učenici 8. razreda naše škole izrazili su solidarnost i sjećanje na sve nevine žrtve čija je jedina krivica bila u boji kože, crtama lica, materinjem jeziku, imenu i prezimenu ili načinu na kojem se mole bogu.


Logor Danica osnovan je 15. travnja 1941. godine, a postojao je do 1. rujna 1942. godine. Bio je to prvi logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), utemeljenoj pet dana ranije. Danicu je osnovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova NDH na dan kada su ustaše predvođene Antom Pavelićem iz Italije stigle u Zagreb.

Koprivnički Židovi podijelili su sudbinu Židova Europe. Prisjetili smo se odraslih kojima nije bilo dozvoljeno da ostare, starih kojima je uskraćen prirodni odlazak i djece koja nisu imala prilike dovršiti svoju igru. Prisjetili smo se smrti 6 milijuna Židova koji su stradali u vrijeme nacističkog režima, kao i milijuna Roma, Slavena, antifašista, homoseksualaca, Jehovinih svjedoka, te ostalih rasnih, etničkih i vjerskih manjina.

 

Zbog čega je važno govoriti o ljudskim pravima na Dan sjećanja na žrtve holokausta? Zbog čega je nešto što se dogodilo prije više od 70 godina još uvijek važno? I kakve to ima veze s ljudskim pravima? Nacisti su usmrtili milijune u koncentracijskim logorima poput Auschwitza, no to se nije dogodilo preko noći. Tijekom 30-ih godina 20. stoljeća osnovna ljudska prava oduzeta su Židovskom narodu i ostalim manjinama. Jedno za drugim, nestajala su ljudska prava na rad, na obiteljski život i na prakticiranje religije. Danas je potpuno jasno kako je prvi korak u sprečavanju tiranije zaštita osnovnih ljudskih prava. Logori smrti ne mogu postojati u društvu koje se zasniva na jednakosti, pravdi i pravednosti. Zaštitom ljudskih prava štitimo manjine od progona većine. Glavna lekcija holokausta da se trebamo suprotstaviti nepravdi. Možemo čuvati sjećanje na milijune koji su poginuli boreći se za ljudska prava i pravedan svijet za sve.

 

U svečanom komemorativnom programu sudjelovali su učenici 8. razreda (Lea Ivančan, Mia Zagrajski, Borna Kovačić i Antonela Ivanović) koji su pročitali nekoliko pjesama i pisma nastalih u vrijeme holokausta (mentorice Sanja Antolić i Martina Andrašić). Učenik Šimun Benedikt Kopričanec sjajno je otpjevao tradicionalnu hebrejsku pjesmu Ose Shalom (mentor Mihael Kivač). S učenicima su u pratnji bile i učiteljice povijesti Jasminka Fanuko-Polančec i Mirna Kovačić, učitelj Ivan Piskač i ravnateljica Sanja Prelogović. Našim učenicima na terenskoj nastavi pridružili su se i učenici OŠ „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta u pratnji učitelja Milivoja Dretara.

 

O povijesti nekadašnjeg ustaškog logora ali i o suvremenim nastojanjima da se prostor logora trajno pretvori u memorijalno područje učenicima je govorio viši kustos Koprivničkog muzeja Dražen Ernečić.

Posebno se zahvaljujemo i predsjednici Židovske općine Koprivnica dr. Sanji Švarc-Janjanin koja je održavši emotivan govor zasigurno kod mnogih učenika osvijestila nužnost borbe protiv diskriminirajućih oblika ponašanja, te ih potakla na aktivno uključivanje u prevenciju nasilja u svojoj okolini.

 

Mirna Kovačić, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju