preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

Projekti u našoj školi

Logo škole

E-knjige

List za roditelje

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Školski list "Leteći razred"

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Korisni linkovi
 

Šetnja školom

 

 


Korisni linkovi

 

 

 

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1533451
Ovaj mjesec: 3300
Ovaj tjedan: 752
Danas: 122
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
NAŠI NAJBOLJI MLADI GEOGRAFI I MATEMATIČARI NA PMF-U
Autor: Mirna Kovačić, 22. 4. 2018.

13. travnja 2018. godine, naši učenici, zaljubljenici u prirodoslovlje, sudjelovali su na „Danu otvorenih vrata“ Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Učenicima, ponajboljim geografima i matematičarima naše škole, ovo je bilo vrlo vrijedno iskustvo i nagrada za sav njihov trud tijekom školske godine. Spoznali su kako se trud , rad i znatiželja isplate. 


Tridesetak mladih geografa (mentorice Dubravka Vajdić Kolarić i Mirna Kovačić) imalo je prilike vidjeti na koji način se geografski sadržaji poučavaju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Učenicima su studenti geografskog odsjeka demonstrirali razne pokuse iz fizičke geografije poput erozija tla (o problemu uništenja tla), fluvijalnim i marinskim procesima (o utjecaju rijeka i mora na oblikovanje reljefa), te zanimljive pokuse koji objašnjavaju pojavu oblaka, magle i tornada. Učenici su također mogli naučiti osnove urbanizma i prostornog planiranja, a veliko zanimanje privukla je i izrada zemljovida u GIS-u, te svakako 3D pješčanik, pomoću kojeg se na vrlo zoran i suvremen način učenicima objašnjava reljef prostora i predočavanje reljefa na zemljovidima. 

 

Učenici su na Matematičkom odsjeku sakupljali nagradne naljepnice u različitim prostorijama gdje su bile organizirane razne aktivnosti. Tako su u Geometrijskoj sobi izrađivali piramidu Sierpinskog, otkrivali mogućnosti rješenja Apolonijevog problema, te igrali igru memory s geometrijskim tijelima. U Sobi s brojevima rješavali razne zagonetke s brojevima te ponešto i računali, u Kombinatorno-vjerojatnosnoj sobi crtali grafove, učili trikove s kartama, a u Igraonici igrali razne igre u kojima je važno bilo otkriti strategiju kojom dolazimo do sigurne pobjede. U sobi Casino naučili da je u igrama na sreću sreća ipak na strani casina, a u sobi Matematika i umjetnost su mogli uočiti i vezu između matematike i umjetnosti te kreirati vlastito umjetničko djelo. U računarskim praktikumima učenici su mogli na računalima isprobati nekoliko igrica koje su za njih osmislili studenti. Oni skloni robotima mogli su na radionici poslušati priču o rombotima Matku, Mati i Matildi te im pomoći da riješe problem.

 

Posebnu draž posjetu Zagrebu dalo je i slobodno vrijeme u središtu Zagreba, gdje su učenici mogli uživati u lijepom vremenu, reprezentativnom izgledu užeg gradskog središta i naravno u „brzoj“ hrani u McDonald's-u . 

 

Naposljetku posjetili smo sportsko-rekreacijski centar „Bundek“. Bundek je smješten na području Novog Zagreba uz rijeku Savu. Područje jezera te livade i šume oko jezera protežu se od Mosta Slobode do Mosta Mladosti. Park Bundek omogućuje građanima Grada Zagreba boravak u prirodi, te različite vrste rekreacije i odmora uz šetnju, roštiljanje, sunčanje i ribolov. Područje oko jezera uređeno je kao zabavno-rekreativni park, oko jezera uređena je biciklističko – rolerska staza, pješačka staza, te tri velika dječja igrališta. Tijekom ljetne sezone na Bundeku se provodi niz kulturnih, zabavnih, sportskih i rekreacijskih događanja. Naši učenici su se na primjeru Bundeka mogli uvjeriti kako dobro osmišljena turistička valorizacija nekada zapuštenih prostora može rezultirati izravnom korišću za sve stanovnike naselja.

 

Učitelji, voditelji geografskih i matematičke grupe, nestrpljivo očekuju novu mogućnost odlaska s našim mladim talentiranim učenicima na izvanučioničku nastavu.

Pohvale svim mladim geografima i matematičarima, ali i njihovim roditeljima upućuju njihove učiteljice geografije i učitelj matematike.

Mirna Kovačić, Dubravka Vajdić Kolarić i Ivan Piskač

 

Galeriju fotografija pogledajte u nastavku.

http://os-gjuro-ester-koprivnica.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=193

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju