preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

Projekti u našoj školi

Logo škole

E-knjige

List za roditelje

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Školski list "Leteći razred"

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Korisni linkovi
 

Šetnja školom

 

 


Korisni linkovi

 

 

 

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1534132
Ovaj mjesec: 3981
Ovaj tjedan: 1418
Danas: 4
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava u Vukovaru
Autor: Snježana Mihočka, 25. 9. 2018.

U sklopu projekta ”Posjet osmih razreda Vukovaru” učenici osmih razreda bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru 20. i 21. rujna 2018. godine u organizaciji „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“.

Učenici dolaze u Vukovar učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar obilazeći mjesta posebnog pijeteta.


U rano jutro krenuli smo, uzbuđeni i u polusnu, prema Vukovaru. Nakon četiri sata vožnje sretno smo doputovali u Vukovar.

Terenska nastava započela je dvama zanimljivim predavanjima na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar.

Predavanjem na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar učenici su detaljno upoznati s uzrocima Domovinskog rata kao i tromjesečnim borbama na vukovarskom području.

Prije predavanja učenici 8-ih razreda su, u sklopu projekta, prikupljali novac kako bi kupili namirnice za socijalnu samoposlugu te je kupljena znatna količinu proizvoda koja je predana djelatnici socijalne samoposluge u Vukovaru.


U popodnevnim satima smjestili smo se u hostel Dubrovnik koji se nalazi na području bivše vojarne. Nakon kratkog odmora slobodni dio dana proveli smo u vožnji Dunavom i posjetu Muzeju Vučedolske kulture koji nam je ponudio brojne materijalne izvore iz prapovijesti koji su pronađeni na lokalitetu Vučedola. Muzej prikazuje život i postignuća vučedolske kulture.

Večernje sate učenici su proveli u disku, a potom smo u 21:30 svi krenuli na zasluženi odmor.

 

Drugi dan obilazili smo memorijalne lokalitete.

U ranim jutarnjim satima obišli smo Muzej Domovinskog rata 204. brigade HV-a, razgledali smo naoružanje korišteno u Domovinskom ratu, simulaciju bojnog polja, izložbenu postavu minsko-eksplozivnih sredstava, replički prikaz srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“.

Dan je započeo panoramskom vožnjom uz Kukuruzni put – Put spasa i Borovo Commerce te posjetom Spomen-domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti gdje se danas nalazi zgrada napravljena u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio od agresije. Ondje smo posjetili spomenik junaka Blage Zadre koji je na Trpinjskoj cesti vješto zaustavio tenkove agresora. Nakon toga put nas vodi u Gradsku bolnicu u sklopu koje se nalazi Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. Za vrijeme opsade grada bolnica je postala vojna bolnica. Sustavno je bombardirana i uništavana od strane agresora. Važno je spomenuti da je tada upraviteljica bolnice bila dr. Vesna Bosanac. Bolesnici su se nalazili u podrumu, preživljavali u teškim uvjetima. Danas je u toj bolnici vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja.

Posjetili smo i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Ono je najveća masovna grobnica nakon Drugog svjetskog rata. Devet stotina trideset i osam bijelih križeva simboliziraju žrtve. Zapalili smo lampione ispred velikog spomenika u sredini kojeg je “zračni križ” i vječni plamen.

Pretposljednja naša memorijalna lokacija obuhvaćala je Spomen dom Ovčaru i masovnu grobnicu Ovčara. Ovčara je naziv farme u sklopu Vupika, smještena 5 kilometara jugoistočno od Vukovara, a danas poznata po najvećem pokolju počinjenom u Domovinskom ratu. Spomen dom “Ovčara“ otvoren je 20. studenoga 2006. u hangaru, u kojem su prije 27 godina svoje posljednje sate i minute života proveli zarobljeni branitelji i civili koji su kasnije mučki ubijeni. Ovčara predstavlja trajni podsjetnik na njihove posljednje poglede, osmijehe i njihove posljednje riječi…

Posljednja lokacija je bila obilazak Vodotornja koji je, trenutno, u fazi izgradnje te posjet Crkvi sv. Filipa i Jakova.

 

Prije odlaska iz Grada heroja učenicima je održana prezentacija na temu „Škola mira“ s ciljem da učenici iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. Škola mira želi učenicima prenijeti pozitivno ozračje u kojemu će se oni razvijati kao odgovorni građani i građanke svjesni vrijednosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira. Boravak osmaša u Vukovaru završio je kvizom u kojem su sudjelovali učenici predstavnici škola sudionika u projektu. Našu školu predstavljale su učenice Nika Stančin i Ema Pintarić i osvojile 2. mjesto zaostavši za samo jednim bodom za pobjednicima.

U pratnji 8-ih osma razreda bili su razrednici Sanja Kapusta, Ivan Piskač, Maja Jerčinović, Marija Medved te pratitelji Jasminka Fanuko Polančec i Mirna Kovačić.

Nadamo se da će u budućnosti zaživjeti slični projekti u drugim dijelovima Hrvatske koji će učenicima na zanimljiv način predstaviti hrvatsku povijesnu, kulturnu i prirodnu baštinu.

 

                                                            Sanja Kapusta i Jasminka Fanuko Polančec

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju