2021-01-28 17:07:56

Protokol o postupanju u slučaju potresa za učenike

Škola u kojoj se održava nastava je sigurna od potresa kakvi su se dogodili u našoj zemlji. Ne očekujemo većih problema od onih koji su se događali, no uvijek moramo postupati odgovorno prema sebi i drugima.

 

Bilo bi korisno da imate pripremljen komplet lijekova koje redovito koristite, u jakni, uvijek uz sebe! Neka vam i mobilni telefoni budu u jaknama!

Posebno važno je da u svakom trenutku slijedite upute učitelja, posebno prilikom vježbi evakuacije i eventualnog potresa.

ZA VRIJEME NASTAVE Ukoliko se dogodi potres za vrijeme trajanja nastave, a nalazite se u učionici, dok traje potres i trešnja, spustite se pod klupu i pokrijte glavu rukama. Odmaknite se od staklenih površina, ili od visokih i visećih predmeta, ormara i slično. Ukoliko ste u blagovaonici ili na hodniku stanite uz zid bez prozora i čekajte upute učitelja. Zaštitite glavu jaknom, rukama ili torbom u slučaju urušavanja plafona, da vas padajući dijelovi ne bi ozlijedili. Ne napuštajte učionicu niti zgradu dok traje potres. Nakon smirivanja trešnje, učitelji će vas odvesti, evakuacijskim putem na zborno mjesto na igralištu izvan škole. Prilikom napuštanja zgrade škole, oblačite jaknu. Torbe s knjigama ostavite u razredu. Nemojte obuvati cipele već izlazite u čistim tenisicama za dvoranu, koje imate na nogama.

ZBORNO MJESTO

Na zbornom mjestu mirno slušajte upute učitelja i ostanite u grupi poštujući epidemiološke mjere. Nemojte koristiti mobilne telefone za kontakte s ostalim članovima obitelji, jer će kontakt uspostaviti učitelji. Ne napuštajte zborno mjesto. Učitelji moraju znati gdje se nalazite. Ostanite u grupi poštujući epidemiološke mjere. Ne pokušavajte sami odlaziti svojim kućama, pričekajte upute učitelja o povratku u učionice ili odlazak kućama. Učitelj ostaje s učenicima do dolaska roditelja. Roditelji su dužni doći po djecu na zborno mjesto razreda. Roditelj ne odvodi djecu dok se ne javi učitelju.

ZA VRIJEME ODLASKA KUĆAMA ILI DOLASKA U ŠKOLU

Kući možete otići tek kada roditelji dođu po vas ili učitelj kaže da odlazite kućama. Odmaknite se od rubova kuća da na vas ne bi pali crijepovi ili komadi žbuke. Pazite na automobile ukoliko se krećete po cesti. Pokrijte glavu torbom, odjećom ili rukama da se zaštitite od mogućih padajućih predmeta. Po prestanku trešnje mirno, bez nepotrebnog zadržavanja požurite svojim kući. U autobusu ostanite mirni i slušajte uputu šofera.

Ravnateljica Škole:

mr. Sanja Prelogović


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica