2021-12-21 13:29:07

BRIGA O MENTALNOM ZDRAVLJU DJECE

Na Vijeću roditelja održanom 15. prosinca 2021. predstavljena je tema Briga o mentalnom zdravlju djece. Skrb o mentalnom zdravlju postala je prioritet vremena u kojem živimo. Upravo su djeca i mladi najranjiviji jer tek grade vještine suočavanja sa izazovima i nemaju potrebno životno iskustvo.

 

Istraživanja, ali i svakodnevno iskustvo nam pokazuju da se kod učenika javlja sve veći broj smetnji poput poteškoća koncentracije, pada motivacije za učenje, anksioznosti i različitih strahova, tuge, bezvoljnosti, depresije…. Stoga je važno da odrasli koji brinu o djeci, prije svega roditelji i odgojno obrazovni djelatnici budu prvi koji će prepoznati njihove brige i smetnje, razgovarati i pronaći način kako ih rješavati.

Za održavanje mentalnog zdravlja i postizanje mentalne dobrobiti važno je kod djece razvijati životne vještine kao što su svijest o sebi, samoregulacija, emocionalne i socijalne vještine, suočavanje s teškoćama. Također je potrebno razvijati i psihološku otpornost kako bi se dijete moglo suočiti s nesigurnošću i teškoćama na koje nailazi tijekom odrastanja. Temelj svih postupaka je razgovor koji treba biti podržavajući i davati poruku da uvijek treba podijeliti brigu s osobom od povjerenja te da se svaki problem može riješiti. U školi se može razgovarati s učiteljima i stručnim suradnicama, a psihologinja provodi program Kako si? – vrijeme za razgovor,  kada učenici mogu bez najave ili dogovora doći razgovarati o bilo kojoj temi.

O temi mentalnog zdravlja i dobrobiti roditeljima je govorila školska psihologinja Renata Glavica.

 

Renata Glavica


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica