2022-01-10 13:45:26

UČITELJICA OŠ „ĐURO ESTER“ KOPRIVNICA DUBRAVKA VAJDIĆ KOLARIĆ PRIMILA GODIŠNJU NAGRADU ZA POUČAVANJE HRVATSKOG GEOGRAFSKOG DRUŠTVA

Odlukom Odbora za dodjelu nagrade Hrvatskog geografskog društva u 2021. godini među nagrađenima je i naša učiteljica geografije Dubravka Vajdić Kolarić. Nagrada je dodijeljena u kategoriji za poučavanje geografije. Naša kolegica Dubravka Vajdić Kolarić, učiteljica s trajnim statusom savjetnice u Osnovnoj školi „Đuro Ester“ Koprivnica tijekom svoga rada isticala se svojom pedagoškom  profesionalnošću i iznimnim metodičkim vještinama u neposrednom odgojno-obrazovnom radu s učenicima te je u našoj školi postavila novi model poučavanja geografije kroz inovativne oblike timskog rada, terensku, projektnu i integriranu nastavu. 

 

Kolegica Dubravka uvijek je među prvima uvodila nove nastavne metode i različite oblike rada, te uspješno implementirala nove načine poučavanja koje su zahtijevale reforme u obrazovnom sustavu. U radu s učenicima uvijek je ustrajala na razvoju geografskih vještina te poticala njihovu samostalnost i kreativnost. Dolaskom u Školu 1991. godine, unijela je geografski duh u prostore Škole i probudila geografsku znatiželju i ljubav prema predmetu kod mnogih generacija učenika.

Postignuti obrazovni rezultati učenika na županijskim i državnim natjecanjima pokazatelj su koliko kolegica ulaže vremena u rad s učenicima. Kontinuirano ima značajan broj učenika na županijskom natjecanju te zapažene rezultate na državnim natjecanjima. Izvrsni rezultati su postignuti kroz rad skupine Mladih geografa, no svakako i zahvaljujući nebrojenim satima rada s učenicima i izvan radnog vremena, jer cilj kolegice Dubravke nije tek dovesti učenike do zapaženih rezultata na natjecanju već i osposobiti ih za cjeloživotno učenje te razviti kod njih niz kompetencija koje se stječu kroz četiri godine učenja voljenog predmeta - geografije. Školska razina natjecanja iz geografije na našoj školi uvijek se ističe najvećom brojnošću učenika koji su spremni pokazati svoja znanja i vještine, što je samo po sebi pokazatelj motiviranosti učenika za predmet. Postignutim rezultatima na natjecanjima, kolegijalnošću, poštenjem i vjerom u mlade ljude daje osobni doprinos ugledu i potvrđivanju Škole. Njezin  dugogodišnji kvalitetan i uspješan stručno-pedagoški rad s učenicima doprinosi razvoju i unapređenju škole u kojoj radi i sustava osnovnoga školstva koji je prepoznat i na nivou Republike Hrvatske.

Osim njenog  dugogodišnjeg kvalitetnog i uspješnog stručno-pedagoškog rada s učenicima, nužno je spomenuti čitav niz aktivnosti kojim je doprinijela razvoju i unapređenju škole. Vođenjem županijskog stručnog vijeća geografije Koprivničko-križevačke županije stvorila je uvjete za dolazak čitavog niza istaknutih predavača u Školu. Unaprijedila je organizaciju terenskih nastava uz sustavni rad na susretu učenika s izvornom stvarnošću. Sva saznanja sa stručnih usavršavanja nesebično i kontinuirano prenosi kolegama u Školi, a svojim mnogobrojnim tekstovima u tiskovinama i sudjelovanjem u izdavačkoj djelatnosti Škole, ostavila je neizbrisiv trag u popularizaciji geografije, učeničkih i učiteljskih postignuća, a time i cijele Škole. Kolegica Dubravka uistinu je prepoznatljiv simbol naše Škole te joj i ovom prilikom od srca čestitamo na ovom priznanju koje je potvrda njene kvalitete kao suradnice, kolegice i učiteljice geografije.

Ravnateljica:

Sanja Prelogović


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica