2022-01-27 12:44:16

Učenici uključeni u rad skupine "Povijest za budućnost" izradili su film o židovskoj baštini našega grada

27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na holokaust, dan kada se prisjećamo na one koji su patili i umrli u vrijeme holokausta u Europi. Dan sjećanja prilika je za izražavanje solidarnosti i sjećanje na sve nevine žrtve čija je jedina krivica bila u boji kože, crtama lica, materinjem jeziku, imenu i prezimenu ili načinu na kojem se mole Bogu.

Prisjećamo se odraslih kojima nije bilo dozvoljeno da ostare, starih kojima je uskraćen prirodni odlazak i djece koja nisu imala prilike dovršiti svoju igru. Prisjećamo se i smrti 6 milijuna Židova koji su stradali u vrijeme nacističkog režima, kao i milijuna Roma, Slavena, antifašista, homoseksualaca, Jehovinih svjedoka, te ostalih rasnih, etničkih i vjerskih manjina. Jedno za drugim, nestajala su ljudska prava na rad, na obiteljski život i na prakticiranje religije.

Koprivnički podijelili su sudbinu Židova Europe. Logor Danica, udaljen svega tri kilometara od središta Koprivnice, osnovan je 15. travnja 1941. godine. Bio je to prvi logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), utemeljenoj pet dana ranije. Danicu je osnovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova NDH na dan kada su ustaše predvođene Antom Pavelićem iz Italije stigle u Zagreb.

Učenici uključeni u rad skupine „Povijest za budućnost“ istraživali su židovsku baštinu u Koprivnici. Tijekom pripreme i nastanka ovog filma učenici su postali svjesni stoljetne prisutnosti židovskog naroda u našem gradu, otkrili su na koji je način židovska zajednica ostavila trajni pečat u arhitekturi, kulturi, znanosti, sportu i gospodarskom razvoju Koprivnice.  Učenici su se također upoznali sa židovskom tradicijom i kulturnom baštinom.

Cilj poučavanja o holokaustu, pa tako i ovog projekta jest podizanje svijesti o lokalnom naslijeđu ali i svim suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije i mržnje.  Naglasak se stavlja na poštivanje ljudskih prava, naročito prava manjina.

Poginule ne možemo vratiti ali možemo čuvati sjećanje na milijune koji su poginuli boreći se za ljudska prava i pravedan svijet za sve.

 

U nastavku se nalazi poveznica na film učenika OŠ „Đuro Ester“: Židovska baština grada Koprivnice.

https://bit.ly/zidovskabastina


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica