2022-03-15 13:07:24

Izvrsni rezultati sa Županijskog natjecanja iz povijesti

10. ožujka 2022. u Križevcima održano je Županijsko natjecanje iz povijesti. Domaćin je bila OŠ Ljudevita Modeca. Osobita sreća za sve natjecatelje i mentore bilo je održavanje natjecanja uživo, nakon dvije pandemijske godine.

Učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole pristupili su natjecanju u kategoriji pisana provjera znanja.

Našu je školu predstavljalo čak devetoro učenika:

7.razred: Adrian Sović, Leon Strelec, Lana Vedriš , Ana Juratović , Leon Geci i David Potroško - Mentorica Jasminka Fanuko-Polančec

8.razred: Emil Kukec, Karlo Radošević i Leonarda Jurković - Mentorica Mirna Kovačić

Nakon doručka i prigodnog programa, učenici su pristupili pisanju ispita. Na raspolaganju su imali 90 minuta. Po završetku, povjerenstva su pristupila ispravljanju, a učenici su to vrijeme proveli u šetnji  i upoznavanju kulturno-povijesne baštine Križevaca. Već nakon privremenih, a posebno nakon objave konačnih rezultata bile smo izrazito ponosne na naše učenike i slobodno možemo reći da „Đuro“ ima najbolje mlade povjesničare u našoj  županiji o čemu svjedoče slijedeći rezultati:

 

7. razred:

1.mjesto – Ana Juratović

2. mjesto- Leon Strelec

3.mjesto – Lana Vedriš

4.mjesto – David Potroško

5.mjesto – Adrian Sović

7.mjesto – Leon Geci

 

8. razred:

1.mjesto- Emil Kukec

3.mjesto – Karlo Radošević

13.mjesto – Leonarda Jurković

 

Sa sigurnošću možemo reći da su zahtjevne pripreme dale izvanredne rezultate. Natjecanje je faktografski vrlo zahtjevno, sastoji se od zadataka koji provjeravanju činjenično, ali i konceptualno znanje, analizu povijesnih izvora, te tumačenje uzročno-posljedičnih veza. Učenici su tijekom brojnih sati uvježbavanja u povijesnim grupama proučavali paralelne udžbenike, uključujući i velike dijelove gradiva koje još nije obrađeno na redovnim satima povijesti.

Prvih pet učenika u generaciji 7. i 8. razreda, predlaže se za Državno natjecanje, a po zaprimanju dokumentacije, Državno povjerenstvo će napraviti rang listu i pozvati 20 najboljih u državi. Nestrpljivo čekamo i nadamo se da će i naša škola imati predstavnike na tom popisu.

Jasminka Fanuko-Polančec i Mirna Kovačić

 

 

Pogledajte fotogaleriju! (klik na poveznicu)


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica