2022-03-31 07:32:38

Učenik Jan Perlog (8.b) izradio repliku "Enigme"

Rad učenika Jana Perloga dokaz je da se povijest i inženjerstvo mogu savršeno nadopunjavati. Tijekom obrade sadržaja iz Drugog svjetskog rata razgovarali smo i o kodiranju informacija koje su bile neophodne za uspješnost zaraćenih strana, a nerijetko su informacije bile ključni čimbenik u konačnoj nadmoći nad protivnikom. Jan Perlog izradio je repliku „Enigme“, uređaja koji je tijekom ratnih godina bio zaslužan za brojne uspjehe nacističke Njemačke i njezinih saveznika.

Pročitajte što je Jan rekao o svojoj "Enigmi“.

Tijekom Drugog svjetskog rata Saveznici i Trojni pakt tražili su načine da velikom brzinom šalju kodirane poruke te je tako i nastala „Enigma“. „Enigmu“ je izumio Arthur Scherbius. „Enigma“ ima 159,000,000,000,000,000,000 kombinacija. Za razliku od moje lego Enigme prava „Enigma“ koristi električne impulse i vrlo malo mehanizama.

 

 

„Enigma“ radi tako da pritiskom tipke od 1 do 26 šalje električni impuls koji prolazi kroz tri kotača. Svaki kotač je označen od 1 do 26. Svakim pritiskom tipke prvi kotač bi se pomaknuo za jedno mjesto, drugi kotač bi se pomaknuo za jedno mjesto nakon što prvi kotač izvrši potpunu rotaciju, treči kotač bi se pomaknuo za jedno mjesto nakon što drugi kotač izvrši potpunu rotaciju. Njemački vojnici su imali kelendar u kojem su se pisali datumi i postavke za „Enigmu“. Nakon što impuls pređe preko tri kotača upali se lampica i osvjetli tvoje novo slovo.

PRIMJER KALENDARA:

Datum : 13.5.1944.

Prvi kotač : pozicija 15

Drugi kotač : pozicija 3

Treči kotač : pozicija 24

Lego Enigma je potpuno mehanička. Pritiskom tipke od 1 do 7 osovina se okrene 90 stupnjeva te kroz jednostavni mehanizam koji omogučava osovini da se kreće desno, istovremeno ne omogućava osovini da se kreće lijevo. Zatim osovina pokreće dvodjelni mjenjač koji odabere novi broj.

Pogledajte kako izgleda Janova „lego Enigma“

 

 

Jan Perlog i Mirna Kovačić


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica