2022-04-22 13:20:11

FESTIVAL SLIKOVNICA - PROJEKT ZA POTICANJE ČITANJA I GOVORNIH VJEŠTINA

U povodu Međunarodnog dan dječje knjige 2. travnja 2022. održana je u predvorju škole izložba slikovnica koje su izradili učenici razredne nastave u okviru projekta Festival slikovnica.

Izložba slikovnica u projektu Festival slikovnica u matičnoj školi

Cilj projekta je bio razvijati čitalačke vještine učenika kao i njihove jezične i govorne sposobnosti jer se one najbolje razvijaju čitanjem i slušanjem priča od najranijeg djetinjstva. Dobre čitalačke i govorne vještine djeteta su izuzetno važne za socijalni i emocionalni razvoj, a osim toga potiču i vještine učenja.

Razlog pokretanja ovog projekta bila je potreba za većim poticanjem i razvojem govornih vještina učenika koje su zadnjih godina sve slabije kod naše djece, a razlozi su sve veća okrenutost i izloženost digitalnim tehnologijama od najranije djetetove dobi, kao i stil života obitelji u kojima nedostaje dječja igra i fizička aktivnost.

Očekivani ishodi ovog projekta bili su smisliti vlastitu priču riječima i slikom te izraditi vlastitu slikovnicu i predstaviti je drugima vodeći računa o svim sastavnicama prave slikovnice, kao što su naslov, autor, ilustrator, izdavač, bilješka o autoru, godina izdanja i sl.

Sudionici projekta bile su učiteljice razredne nastave i pedagoginja. Učenici su predstavili na izložbi svoje slikovnice koje su izradili uz pomoć svojih učiteljica:

Biciklistička slikovnica (Lana Sabolović, PŠ Vinica), Ekološka slikovnica (Biserka Knez), Prometna slikovnica (Ljiljana Škrobot, PŠ Vinica), Vježbom do zdravlja (Slađana Ninković),
Slikovnica pažnje i Slikovni rječnik suradnje (Jasna Relja, pedagoginja), Slovarica 1.a i 1.c (Dragana Kolenko, Lidija Bogadi), Moji kućni ljubimci (Dijana Veh), Slikovnica o svemu i svačemu (Dubravka Bijelić), Volim Hrvatsku,  (Nada Čolak), Zdrava prehrana (Željka Đurkan).

Festival slikovnica u 4. razredu PŠ Vinica na temu Zdrave prehrane

 

mr.sc. Jasna Relja, pedagoginja savjetnica


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica