2022-04-25 11:48:01

ANA JURATOVIĆ OSTVARILA ODLIČNO 4. MJESTO NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ POVIJESTI!

Nakon održanog  županijskog Natjecanja iz povijesti i osvojenog prvog mjesta, bili smo presretni kad se ime naše Ane Juratović našlo na popisu najboljih sedmaša pozvanih na državnu razinu natjecanja.

Već je na popisu pozvanih bila pri vrhu ljestvice, sedma prema broju bodova, što je Ani predstavljalo dodatnu motivaciju za učenje, istraživanje i usvajanje novih povijesnih znanja i vještina.

 

Teme koje je trebalo pripremiti za državnu razinu  Natjecanja iz povijesti  bile su Druga industrijska revolucija i Prvi svjetski rat koristeći sve odobrene udžbenike, ali i dodatnu literaturu. Podosta posla!

Ana je uz pomoć svoje mentorice Jasminke Fanuko-Polančec, vrlo vrijedno prionula na posao jer od trenutka saznanja da je pozvana do samog državnog natjecanja bilo je svega tri tjedna, a dani su doslovno proletjeli.

Ovogodišnje državno Natjecanje iz povijesti održalo se od 11.-13. travnja 2022. u gradu Krku u OŠ „Fran Krsto Frankopan“.

 

 

Prvi dan bio je rezerviran za putovanje do Krka i za otvaranje državnog Natjecanja iz povijesti na kojem su učenici škole domaćina živopisno uprizorili priču o Frankopanima, slavnim krčkim knezovima.

 

 

Drugi dan se od 10:00- 11:30 održalo samo natjecanje. Učenici sedmih i osmih razreda natječu se u kategoriji pisana provjera znanja.

Dok su se testovi ispravljali imali smo priliku upoznati kulturno-povijesnu baštinu grada Krka te jednu od slijedećih destinacija: Jurandvor, Vrbnik ili otočić Košljun. Na svakom koraku uočljiva je bogata povijest i grada i otoka Krka.

Predvečer su objavljeni privremeni rezultati, a slijedećeg dana i konačna ljestvica te je državno Natjecanje iz povijesti proglašenjem pobjednika završeno.

Ana je ostvarila izniman uspjeh i pokazala ogromno znanje ostvarivši 4.mjesto, iako je  prema broju bodova bila 2. , samo jedan bod zaostavši za trojicom učenika koji su dijelili prvo mjesto!

 

 

Hvala Ani na velikom trudu, na bezbrojnim satima učenja i dodatnog rada. Ana spada u skupinu posebnih učenika koji svakom zadatku pristupaju ulažući svoj maksimum. Tako je bilo i sa pripremom za sve razine natjecanja iz povijesti, a posebno za državnu razinu na kojoj je pokazala gotovo stopostotno poznavanje i razumijevanje zadanih povijesnih tema.

I bez obzira što na ljestvici konačnog poretka piše da je ostvarila 4.mjesto ona je za svoju mentoricu, svoj razred i školu ipak 2. u državi! Cijelo vrijeme imala je i podršku razreda. Posebno bih istaknula i pohvalila predivan doček njenih prijatelja na povratku u Koprivnicu koji su je pri izlasku iz autobusa dočekali velikim pljeskom.

 

 

Draga Ana, ponosni smo na tvoj uspjeh i predstavljanje OŠ „Đuro Ester“ i Koprivničko-križevačke županije na državnoj razini Natjecanja iz povijesti!!!

 

 Jasminka Fanuko-Polančec

 

 

Evo kako je Ana doživjela svoj put do državne razine Natjecanja iz povijesti

Odluku o sudjelovanju na školskom natjecanju donijela sam na prijedlog svoje nastavnice  Jasminke Fanuko-Polančec. Za pripremu je trebalo je uložiti puno truda i vremena od strane nas učenika, a nastavnica nam je pripremala materijale i poticala nas.  Za školsko natjecanje pripremali smo se tijekom siječnja u školi s mentoricom i kod kuće samostalno. Dva puta tjedno nalazili smo se u školi prije ili poslije nastave... To je zahtijevalo puno truda i odricanja. U školi smo znali ostati i po 2 sata više nego ostali učenici, ali zbog toga nam nikako nije bilo žao. Trebalo je proći brojne  prezentacije, paralelne udžbenike, radne bilježnice, testove od prijašnjih godina… ali najvažnije je da je to bilo uz puno volje i želje za uspjehom.

Na školskom natjecanju, u veljači, ostvarila sam najbolji rezultat što mi je otvorilo vrata za županijsko natjecanje  koje se u ožujku održalo uživo u Križevcima. Osim mene, pozvano je još 5 mojih prijatelja. Uslijedile su nove pripreme, novi sadržaji za učenje, a želja za uspjehom bila je sve veća. Svi smo željeli otići na državno natjecanje, to je san svakog učenika, ali naravno, svaki rezultat smo bili spremni prihvatiti. Na županijskom natjecanju smo kao škola bili najbolji, a ja sam imala najviše bodova u konkurenciji sedmih razreda.

Slijedilo je čekanje popisa pozvanih na državnu razinu Natjecanja iz povijesti na kojem sam se našla i ja. Ovo mi je bilo prvo državno  natjecanje i bila sam oduševljena, čak i iznenađena jer nisam to očekivala, ali vidjeti svoje ime na tom popisu poseban je osjećaj.

 Opet su uslijedile intenzivne pripreme, u školi, kod kuće, ali sad su se već počeli javljati i prvi znakovi umora...

Uz ostale predmete i obaveze, bilo je malo teško pratiti još i posve novo gradivo iz povijesti,  ali uz puno truda i želje nastavila sam dalje svoj put na ovom natjecanju.

Vrlo brzo, već u travnju došlo je i državno natjecanje, najviša razina, odlazak na Krk gdje ću biti u društvu najboljih mladih povjesničara...

 

 

I ovdje je također uslijedio dobar rezultat s kojim sam, mogu reći, vrlo zadovoljna. Dala sam sve od sebe i mislim da sam ostvarila veliki uspjeh! Bila sam sretna što sam se našla između 20 najboljih u državi! S natjecanja nosim vrlo lijepe uspomene, puno novih iskustva i poznanstva.

 

 

Ovo je bio jedan lijepi vremenski period, koji je počeo uspjesima u školi, a završio uspjehom na državnom natjecanju. Svaki zadatak iz povijesti odrađivala sam na način da mu se maksimalno posvetim i uložim puno truda u njega i sad vidim da se isplatilo.

Jedva čekam ponovno sudjelovati na ovakvom natjecanju!

 

Ana Juratović, 7.b

Fotogalerija

 

 


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica