2022-05-07 21:27:17

Marta Kiš osvojila 1. mjesto na 64. državnom natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske

Državno natjecanje mladih tehničara održano je od 2.5 - 4.5.2022. u Primoštenu. Organizatori natjecanja bili su Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Iz naše škole na natjecanje su pozvane učenice Marta Kiš - područje graditeljstvo, Nika Zemljak - modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina i Lara Blažeković - fotografija.

 

Nakon dolaska u Primošten smjestili smo se u hotel i krenuli na otvaranje natjecanja.

Odmah nakon otvaranja natjecanja učenici su pisali pisanu provjeru znanja iz tehničke kulture što nije bilo nimalo jednostavno jer smo na put krenuli u ranim jutarnjim satima u 04.30, a u Primošten smo stigli u 15.00 sati. Pisani dio ispita trajao je 90 minuta, učenici su pokazali svoja znanja i vještine tehničkog crtanja iz tehničke kulture. Uslijedila je večera i odlazak na spavanje jer nas je ujutro čekao veoma naporan dan.

Odmah nakon ustajanja, doručka i pripreme alata i pribora, učenici su prije osam sati bili pred svojim dvoranama za rad, ovisno o području u kojem su se natjecali. Marta i Nika su sa svojim alatima i priborom znatiželjno čekale pred dvoranama. Primijetili smo da se ove godine u većem broju natječu djevojčice, više nego dječaci, što je veoma pohvalno. Lara je krenula sa svojom grupom za Šibenik gdje su fotografirali na zadanu temu.

 

 

Izrada praktičnog rada trajala je 8 sati, što je bilo iznimno naporno i teško. Kratka pauza bila je za ručak, okrjepu i dalje se nastavilo natjecanje.

Ovo zahtjevno natjecanje sastoji se od tri dijela: pisani test, praktičan rad i usmena obrana rada.

U popodnevnim satima slijedile su obrane radova tako da vremena za odmor i razgledavanje prelijepog Primoštena nije ni bilo.

Nakon završetka obrana krenuli smo na večeru gdje smo razmijenili iskustva s provedenog natjecanja.

Povjerenstva su pristupila ocjenjivanju, a mi smo nestrpljivo čekali rezultate. Neslužbeni rezultati bili su u 22 sata, a nakon roka za žalbe i konačne liste.

Sav naš trud se isplatio jer su rezultati izvrsni.

 

 

Marta Kiš osvojila je zasluženo prvo mjesto. Natjecala se iz područja graditeljstva. U njezinoj kategoriji natjecala su se 23 učenika.  Zadatak im je bio izraditi maketu moderne kuće. Njezino znanje i vještine koje posjeduje došle su do izražaja. Preciznost, urednost i sistematičnost došli su do izražaja jer je rad bodovan kao najbolji od 22 rada. Pisana provjera znanja i obrana rada također su bile najbolje u usporedbi s ostalim natjecateljima iz cijele Hrvatske.

Martin trud i rad koji je pokazivala cijele godine došao je do izražaja. Učenica je kao nagradu dobila desetodnevno ljetovanje u ljetnoj školi Centra tehničke kulture u Kraljevici. Tamo će učenici vrijedno raditi, produbljivati znanja i vještine, a vremena za odmor i sklapanje novih prijateljstava biti će dovoljno.

Bravo za Martu!

 

 

Nika Zemljak osvojila je zavidno  peto mjesto. U njezinoj kategoriji natjecala su se 24 učenika. Učenica se također dokazala u svojim vještinama rukovanja strojevima i alatima. Izrađivala je stolnu policu, koju je dodatno vrlo lijepo i funkcionalno uredila.

Lara Blažeković natjecala se u kategoriji fotografija. Uzrast učenika bio je od petog do osmog razreda.

U njezinoj kategoriji natjecala su se 25 učenika. Osvojila je 16 mjesto. Njezin zadatak bio je fotografirati na zadanu temu, izraditi plakat i prezentirati ga.

Iskrene čestitke učenicama na postignutim rezultatima!

Mentorica učenicima bila je Tijana Martić, mag.edu.politehnike i informatike.

 

 

Na dolasku u Koprivnicu doček su nam priredili roditelji naših vrijednih učenica.

 

 

Hvala im na svemu!

Fotogalerija

Tijana Martić

 

 

 


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica