2022-05-09 20:16:58

Matko Zainul Kurcinak osvojio 4. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike u kategoriji Razvoj softvera

Učenik 7.a razreda naše škole, Matko Zainul Kurcinak osvojio je 4. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike u kategoriji Razvoj softvera.

Razvoj softvera je kategorija u kojoj natjecatelj samostalno razvija svoj projekt u bilo kojem programskom jeziku, od same ideje do izrade konačnog softvera. Uz svoj softver izrađuje i dokumentaciju svojega rada. Dokumentacija sadrži pisani dokument, sreencast i izvorni kod.

 

Matko Zainul Kurcinak izradio je računalnu igru pod nazivom Funtastic u programskom jeziku Python, koja se sastoji od dvije igre: Pogađanje brojeva i Edukativni kviz općeg znanja. Cilj njegova programa je smanjiti monotonost u komunikaciji računala i čovjeka, komunikaciju učiniti prirodnijom i zabavnijom, zabaviti i educirati korisnike. Njegova originalnost bila je u izradi i korištenju zvučnih zapisa u Pythonu kojima želi omogućiti zabavu i slabovidnim osobama.

Nakon županijske razine, na kojoj je osvojio 1. mjesto, državno povjerenstvo prepoznalo je kvalitetu Matkova rada i uvrstilo je njegov projekt u 10 najboljih radova u državi.

 

 

Državna razina ovog natjecanja održana je u Vodicama od 3. do 6. svibnja 2022. godine. U ovoj kategoriji Matko je bio predstavnik naše škole, ali i jedini predstavnik naše županije u osnovnoškolskoj skupini.

Na državnoj razini, Matko je prezentirao i demonstrirao svoj projekt državnom povjerenstvu, drugim natjecateljima i mentorima, te ostaloj publici. Za svoju prezentaciju dobio je izvrsne komentare, pohvale za svoj rad i pokupio je ogroman pljesak publike. Istaknuo se originalnošću, kreativnošću, pokazao je iznimne vještine programiranja i prezentacijske vještine.

 

 

Učenik je svojim softverom, dokumentacijom i prezentacijom osvojio 4. mjesto na državnom Natjecanju iz informatike u kategoriji Razvoj softvera.

Mentorica učenika je učiteljica informatike Snježana Mihočka, koju je učenik svojim nastupom, učinio jako ponosnom.

 

Čestitke Matku na predivnom radu i rezultatu!

 

Fotogalerija

Snježana Mihočka


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica