2022-05-22 19:41:00

Suradnja OŠ „Đuro Ester“ i OŠ „Braća Radić“ na ovogodišnjem Kliofestu – festivalu povijesti

Festival povijesti poznatiji kao Kliofest obilježava se od 2014. godine i okuplja zaljubljenike u proučavanje i istraživanje povijesti. U obilježavanje Kliofesta ove su se godine prvi put uključile i dvije koprivničke osnovne škole - OŠ „Đuro Ester“ i OŠ „Braća Radić“ zajedničkom radionicom koju su vodile nastavnica povijesti Mirna Kovačić i nastavnica hrvatskoga jezika Ines Vađunec (OŠ „Braća Radić“).

Tema radionice bila je vezana uz stradanje manjinskih skupina tijekom Drugoga svjetskog rata pod nazivom Sjene prošlosti – Neispričane priče iz Drugog svjetskog rata. Radionica se održala u četvrtak, 19. svibnja 2022., u Osnovnoj školi „Braća Radić“ Koprivnica, a okupila je pedesetak učenika sedmih i osmih razreda obiju škola.

Učenici su pomiješani po školama i razredima te su radili u skupinama. Uvodna aktivnost bila je vezana uz pojam diskriminacije. Učenici su pojedinim skupinama pridruživali određena obilježja koja se temelje na određenim, duboko ukorijenjenim predrasudama (kojih učenici uglavnom nisu ni svjesni).

 

Slijedilo je izlaganje nastavnice povijesti Mirne Kovačić tijekom kojeg su učenici dobili kratki uvid u povijest diskriminacije židovskog i romskog  naroda. Naglasak je stavljen na stradanja Roma i Židova tijekom Drugoga svjetskog rata analizom povijesnih fotografija i statističkih podataka.

Nakon izlaganja je slijedio radionički rad tijekom kojeg su se skupine bavile radom na izvorima – biografijama boksača Johanna Rukelija Trollmana i Marije Pater koji su kao pripadnici romske zajednice stradali u logorima. Učenici su uspješno riješili zadatke i predstavili svoj rad drugim skupinama te iznijeli svoje mišljenje o tragičnim sudbinama proučavanih osoba.

Uslijedilo je gledanje filma „Rifka i Elvira – odrastanje u vrijeme rata“ o dvije židovske djevojke koje su odrastale u vrijeme Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj.  Učenici su u skupinama izrađivali lentu vremena i kartu, odnosno opisivali životni put Elvire Kohn i Rifke Vostrel, te su Vennovim dijagramom usporedili junakinje filma. Nakon predstavljanja rada skupina i iznošenja zaključka slijedio je posljednji dio zajedničke radionice.

Učenici su otišli do spomen-područja Danica, prvog ustaškog logora u NDH koji se nalazi u Koprivnici. Ondje su imali kraći obilazak te su proširili svoje spoznaje o samome logoru i njegovom funkcioniranju. Iznijeli su svoje prijedloge i komentare kako iskoristiti postojeće područje za edukaciju o razdoblju Drugog svjetskog rata kako se takva stradanja više nikad ne bi ponovila.

Svi sudionici radionice iskazali su zadovoljstvo ovim načinom rada te su proširili svoje spoznaje o holokaustu i stradanju civilnih žrtava tijekom rata. Zahvaljujemo nastavnici Ines Vađunec, također i  nastavnicama Molnar i Vučeta na gostoprimstvu, odličnoj organizaciji i zakusci za učenike te se veselimo budućoj suradnji.

Mirna Kovačić, prof.

Pogledajte galeriju fotografija (klik na link)


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica