2022-05-24 11:51:38

Izložba učeničkih radova „Pogled u prošlost“ , Kliofest 2022.

Naša se škola ove godine vrlo aktivno uključila u Festival povijesti Kliofest koji se proteklog tjedna odvijao diljem Hrvatske. Tako smo uoči Dana povijesti koji se obilježavao 20.svibnja,  u predvorju škole upriličili otvaranje izložbe učeničkih radova pod nazivom „Pogled u prošlost“.

 

Izložbu učeničkih radova „Pogled u prošlost“ postavili su Mali turistički vodiči i Mladi povjesničari: Iva Arko, Alba Granđa, Petar Matica, David Mesarić, Paula Šef, Julija Švegović i voditeljica skupina Jasminka Fanuko-Polančec, a obuhvaća radove učenika sa redovnih satova povijesti i navedenih izvannastavnih skupina  koji su određene povijesne teme dodatno proučavali, istraživali i pokazali svoju kreativnost izrađujući razne pisane, crtane ili digitalne uradke.

U kratkom programu nastupili su učenici 7.b razreda koji su izveli igrokaz o početku Francuske revolucije prema tekstu koji su sastavile Ana Juratović i Iva Kolenko nakon čega su  „Pogled u prošlost“  prisutnim učenicima i djelatnicima škole predstavili mali vodiči i povjesničari Petar, David i Paula.

 

 

 

Izložbu je otvorila učenica sedmog razreda, Ana Juratović, sudionica ovogodišnjeg državnog Natjecanja iz povijesti. Prisutnima se obratila i ravnateljica Škole Sanja Prelogović koja je čestitala Ani i pohvalila trud učenika koji su izložbu postavili, ali i sve radove koji su izloženi. Istaknula je i važnu ulogu učitelja u dodatnom radu sa djecom. Nakon toga su svi prisutni razgledali izložbu.

 

 

 

Što sve možete vidjeti na izložbi? Jedna od tema je Prošlost Koprivnice koju smo povodom Dana grada istraživali na satovima izvannastavnih aktivnosti, a ispričana je crtežima, digitalnom knjigom i turističkim prospektima stare Koprivnice.

Mladi povjesničari šestog razreda istraživali su Bašćansku ploču i glagoljicu, nastanak i širenje pisma, uvježbavali pisanje, uspoređivali uglatu i oblu glagoljicu te izradili plakat sa obje varijante pisma Vrijedne i kreativne Mlade povjesničarke Iva Arko i Julija Švegović  te Paula Šef izradile su dvije vjerodostojne replike ploče od gline. Iva i Julija su k tome, tijekom otvaranja izložbe svim zainteresiranima ispisivale imena na glagoljici.

 

 

Učeći o ranom hrvatskom srednjovjekovlju, učenici 6.c i 6.d razreda dobili su zadatak dodatno istražiti  najznačajnije hrvatske knezove i kraljeve te izraditi Leksikone hrvatskih narodnih vladara. Ovdje se jedan rad ističe među ostalima. Naime, David Mesarić je dodatno istražio i one manje istaknute narodne vladare te o njima sastavio knjižicu, a da ga istraživački rad zanima vidi se i po tome što je samoinicijativno prikupio informacije i istražio sve osmanske sultane.

Učenici 7.b i 7.c su sadržaje o Hrvatskom narodnom preporodu trebali pretvoriti u vijesti i intervjue te izraditi svojevrsne preporodne novine kojima su morali dati i ime. Ovdje bih posebno istaknula rad Ane Juratović (7.b) naslovljen kao Posebno izdanje preporodnih novina na čak 72 stranice. Nakon što su dobili zadatak i upute o radu, Anu je posebno zaintrigirala slika „Muževi ilirske dobe“ te je istražila  baš sve ilirce sa slike, pa čak i pretpreporodno doba. Najistaknutije preporoditelje je „intervjuirala“.

 Sedmaši su se još bavili temom Francuske revolucije koju su trebali prikazati na neki drugi način. Većina se odlučila za dramatizaciju, bilo je i stripova dok je učenik Vedran Bukovski (7.a) izradio vrlo zanimljivu i duhovitu videoanimaciju pomoću lego-kockica.

Ono što svakako treba naglasiti je činjenica da iza svakog gotovog uradka stoji stvarno veliki trud i utrošeno vrijeme kako učenika tako i učiteljice, te je manifestacija poput Kliofesta bila jedinstvena prigoda da se rezultati tog truda i rada javno pokažu.

 

 

Pogledajte fotogaleriju

Jasminka Fanuko-Polančec


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica