2021-12-21 09:12:00

Humanitarna akcija u okviru UNICEF-ovog projekta "Škole za Afriku”

Učenici naše škole sudjelovali su u humanitarnoj akciji u okviru UNICEF-ovog projekta "Škole za Afriku”. Na Božićnoj bajci u gradskom parku prodavali su svoje radove koje su sa svojim nastavnicama stranog jezika izrađivali tijekom prvog polugodišta. Razne ukrase, adventske vijence, oslikane kišobrane, i slike s afričkim motivima prodavali su kako bi prikupili novac za djecu Madagaskara te im tako stvorili obrazovne prilike.

 

Madagaskar je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta gdje više od 77 % stanovnika zarađuje manje od 12 kuna dnevno. Sve snažnije suše i poplave ugrožavaju živote djece i odraslih. Čak svako treće dijete Madagaskara ne završi ni prvih pet godina obrazovanja, a više od 90 % nastavnika nije formalno obrazovano za svoju važnu ulogu.

Prikupljenim sredstvima obnavljamo stare i gradimo nove škole sigurne od poplava, dovodimo pitku vodu, educiramo nastavnike, podržavamo najranjiviju djecu te ostvarujemo promjene potrebne kako bi svako dijete Madagaskara ostvarilo svoje pravo na obrazovanje.

Učenici su pokazali veliku kreativnost, empatičnost i poduzetnost te motivaciju za ovakvim akcijama i u budućnosti.

 

Tomislava Kraljić

 


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica