2022-05-30 12:13:54

Dobrotvorna akcija "Škole za Afriku"

U okviru UNICEF projekta « Škole za Afriku» organizirali smo dobrotvornu akciju prodaje rabljenih igračaka kako bismo prikupili sredstva za djecu Madagaskara. Učenici naše škole donirali su svoje rabljene igračke kojima se više neće igrati i zatim ih prodavali po simboličnim cijenama. Prodaju igračaka organizirali smo povodom Međunarodnog dana Afrike 25. svibnja, a učenici su tijekom tri dana mogli donitrati i kupovati igračke, za sebe ili za poklon. 

 

Prodajom smo prikupili 6.076,25 kn i zato zahvaljujemo svim učenicima i nastavnicima na doniranim igračkama. Naši su se učenici tako pridružili skupini od preko 50 000 djece i mladih koji u cijeloj Hrvatskoj sudjeluje u ovakvim školskim aktivnostima.

Cilj ovog projekta je stvoriti obrazovne prilike za djecu Madagaskara, jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta. U toj zemlji više od 77 % stanovnika zarađuje manje od 12 kuna dnevno, a klimatske promjene dodatno pogoršavaju situaciju tako da svako treće dijete Madagaskara ne završi ni prvih pet godina obrazovanja. Prikupljenim sredstvima učenicima se može osigurati školski pribor ili školski ruksak, može se pokriti trošak poučavanja za jednu školsku godinu, a nastavnicima se može osigurati obrazovanje i usavršavanje kako bi kvalitetno mogli raditi taj posao. Od doniranog novca također se grade i škole gdje učenici imaju svakodnevni pristup pitkoj vodi.

 

 

Učenici i učitelji naše škole zajedno su proveli uspješnu akciju koja će pomoći da školski život njihovih vršnjaka i kolega bude dovoljno kvalitetan kako bi ostvarili svoje pravo na obrazovanje. Naši su učenici bili vrlo motivirani, darežljivi i poduzetni te su pokazali empatiju za svoje vršnjake koji odrastaju u teškim životnim uvjetima. Svojim angažmanom oduševili su nastavnice stranih jezika ( Andreja Kerovec Letica,  Helena Knežević, Mirjana Mihalec, Tomislava Kraljić, Sonja Schuster) koje su i pokrenule ovu akciju. Uz veliku podršku roditelja koji su učenicima omogućili džeparac za kupovinu novih, starih igračaka, uspješno smo ostvarili sve zadane ciljeve ovog projekta. Osim onog glavnog cilja, prikupljanja novca, učenici su ostvarivali i obrazovne ishode Poduzetništva, Održivog razvoja i Građanskog odgoja. Učili su kako surađivati, organizirati, raspoređivati novac, reciklirati te spriječiti rasipanje i potrošnju resursa. Odlični rezultati ovog projekta, nastali zahvaljujući doprinosu i suradnji velikog broja učenika, roditelja i nastavnika, sigurno će biti poticajno iskustvo za nove suradnje i projekte koji će nekome promijeniti život na bolje.    

 

                                                          

Tomislava Kraljić


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica