2022-06-17 13:31:24

THEATERSPIELE - DRAMSKE IGRE NA NJEMAČKOM JEZIKU

Učenici petih razreda 3. lipnja 2022. prisustvovali su dramskim igrama na njemačkom jeziku - Theaterspiele u Varaždinu . Dramske igre održane su uz potporu Udruge za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske „Europski kulturni krug - EKULT“  te uz potporu Osnovne školu Vidovec te općine Vidovec.

Riječ je o projektu koji je u 18 godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Austrijskog kulturnog foruma, Grada Varaždina, Županije Varaždinske, Međimurske županije, Općine Vidovec te brojnih medijskih pokrovitelja.

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku je promicanje njemačkog jezika ,razvoj suradnje između škola, osnovnih i srednjih, vrtića koji sudjeluju i to ne samo na području Republike Hrvatske nego i na međunarodnoj razini. Gostujuće grupe i gosti dolaze iz Njemačke, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Mađarske i naravno Republike Hrvatske. Prijavljeno je sveukupno 34 grupe sa preko 600 sudionika i to od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta.

Cjelokupna manifestacija odvija se u tri dana kroz koje je svakoj dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku u jedinstvenom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te nije natjecateljskog karaktera.

Učenici su ovom terenskom nastavom koristili usvojene jezične funkcije, aktivno sudjelovati u interakciji sa izvođačima / glumcima predstava, koristili strani jezik u realnoj situaciji pri slušanju / razumijevanju kazališnih komada , razvijali interes za upoznavanje novih običaja i ljudi.

Učenici su direktnim kontaktom spoznali  važnost učenja stranih jezika te razvijali vještinu interkulturalne komunikacije , uočili kulturološke razlike u načinu govorenja , prezentiranja scenske igre na stranom jeziku, te na taj način razvijali ljubav prema njemačkom jeziku.

 

Sonja Schuster

 


Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica