preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

 

 

Raspored zvonjenja

Vozni red autobusa

List za roditelje

Projekti u našoj školi

E-knjige

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Školska knjižnica

Šetnja školom


Korisni linkovi

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 2028421
Ovaj mjesec: 6497
Ovaj tjedan: 1698
Danas: 138
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenici koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika na poseban način obilježili Valentinovo
Autor: Snježana Mihočka, 26. 2. 2024.

Učenici su povodom Valentinova istraživali simbol jedne frankofone zemlje, Belgije u što su uključili sva svoja osjetila. Učenici su pripremili domaću tamnu, sirovu čokoladu i izradili plakate o povijesti belgijske čokolade, vrstama kakaa, dobrobiti konzumacije kakaa (govorimo naravno o organskom kakau). 


 

Saznali su kako možemo jesti čokoladu a ujedno konzumirati sve njene benefite, sve vitamine i minerale koje kakao, temeljni sastojak čokolade,  sadrži...pripremom i konzumacijom sirove čokolade što znači da prilikom izrade čokolade temperatura maslaca i ulja u koji umješavamo kakao i sladilo ne prelazi 40 stupnjeva Celzija.

 

 

Učenici su pripremali domaću čokoladu, izlili ju u kalupe i za nekoliko dana uživali u svom proizvodu.

 

 

Fotografije pripreme, plakata i recepta možete vidjeti ovdje.

 

U nastavku dijelimo s vama recept na hrvatskom jeziku.

 

Recept: domaća sirova (raw) čokolada

 Pribor:

    • dva lonca (za vodenu kupelj)

    • jedna jušna žlica

    • drvena lopatica

    • kalup

Sastojci:

    • 55 g kakaovog maslaca (ili običnog)

    • 60 g kokosovog ulja

    • 85 g  šećera kokosovog cvijeta (što sitniji, može se i samljeti)

    • 120 g sirovog kakaa u prahu

    • prstohvat himalajske soli

Priprema:

    1. Stavite kakaov maslac i kokosovo ulje u vodenu kupelj. Ostavite da se maslac i ulje otope na vrlo niskoj vatri (temperatura ne smije prelaziti 40 stupnjeva Celzija).

    2. Koristeći drvenu lopaticu, nježno promiješajte.

    3. Kad se maslac otopi, dodajte šećer kokosovog cvijeta, sirovi kakao u prahu i sol. Miješajte kako bi se šećer i kakao dobro otopili.

    4. Izlijte čokoladu u odabrani kalup.

    5. Ostavite čokoladu da se stisne u hladnjaku, najmanje 12 sati.

 

Izvor: https://www.chaudron-pastel.fr/2012/07/10/chocolat-cru-fait-maison-fabrication-proprietes-raw-vegan/

 

U slast!

 

Ana Kuhar

učiteljica francuskog jezika





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju