preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

 

 

Projekti u našoj školi

UZ Đurđica

   

https://bit.ly/3bberx4

 

List za roditelje

Tražilica
E-knjige

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Školska knjižnica

Šetnja školom


Korisni linkovi

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1858539
Ovaj mjesec: 3760
Ovaj tjedan: 266
Danas: 1
 

Francuska u malom -

Obilježavanje Frankofonije

u OŠ »Đuro Ester » 26.3.2015.

Učenici francuskoga jezika u OŠ Đuro Ester svake godine sudjeluju u Frankofoniji koja se obilježava u više gradova u Hrvatskoj. Tako su i ove godine učenici petih i osmih razreda, polaznici izborne nastave francuskog jezika te polaznici francuske grupe, pripremili zanimljiv program.

Na samom početku programa, učenici su istaknuli važnost učenja stranih jezika te zadovoljstvo što je jedan od tri jezika koji se uče u OŠ « Đuro Ester » baš francuski.  Lana Varga (8.c) objasnila je ciljeve i misije Frankofonije, a to su: sprečavanje sukoba, zbližavanje ljudi i jačanje njihove kulturne suradnje, promoviranje obrazovanja, poticanje francuskog jezika, kulturne raznolikosti, poticanje mira, demokracije i prava čovjeka.

Svoj su program osmislili kao jednu zamišljenu šetnju Parizom tijekom koje su učenici 8.razreda

bili turistički vodiči, a učenici 5.razreda turisti.

Tijekom te šetnje francuskim glavnim gradom, učenici su nas upoznali sa zanimljivostima i tajnama najpoznatijih pariških građevina. Posjetili smo s njima La Tour Eiffel, Notre-Dame, Le Centre Georges Pompidou, L’Arc de Triomphe, La Géode i druge lijepe građevine.

Kako bi bolje doživjeli ljepote tog grada učenici su pripremili svoju izložbu maketa i slika. Tako su Rajna Đurić (5.a) i Hrvoje Horvat (5.a)  izradili Centre Pompidou, Mia Kramar (8.c) i Helga Haške (8.c) La Tour Eiffel, Nikolina Vida (8.c) Le Louvre, a Ana Nemec (8.c) i Lana Varga (8.c) izradile su  La Géode i Notre Dame, a David Vitanović (8.c) i Dorijan Đurić (8.c) L’Arc de Triomphe. Na satovima likovne kulture učenici su pod vodstvom nastavnika Darka Markića napravili slike La Tour Eiffela.

Učenici 5. razreda pokazali su kako se nakon 2 godine učenja francuskoga jezika mogu snaći u Francuskoj. Odglumili su tako nekoliko tipičnih situacija u kojima se svi možemo zateći kao turisti. Katja Kukec (5.d) , Andrea Stapar (5.b) i Vanda Žauhar Henezi (5.d) pokazale su da mogu u Parizu sjesti u restoran i naručiti jelo i piće. Jakov Biršić Dora (5.c), Hrvoje Horvat (5.a) i Adi Stajku (5.a) naučili su dovoljno francuskog da sad mogu sjesti u francuski kafić, naručiti piće i još pri tom upoznati nekog novog prijatelja te predstaviti članove svoje obitelji. Rajna Đurić (5.a) i Ana Krupski (5a)znaju odabrati aktivnosti koje će raditi tijekom jednog slobodnog dana u Parizu i znaju na francuskom razgovrati o poznatim osobama.

Kako bismo bolje upoznali kulturu, povijest i slavne osobe iz Francuske i svijeta , Rajna, Ana i ostali učenici odveli su nas u Musée Grévin, poznati muzej voštanih figura. U muzeju smo vidjeli Napoleona kojeg je odglumio David Vitanović (8.c), braću Lumière koje su odglumili Marko Rac (8.c) i Dorijan Đurić (8.c), Coco Chanel koju je odglumila Helga Haške (8.c), vidjeli smo Miu Kramar (8.c) u ulozi Charlie Chaplina, Anu Nemec (8.c) u ulozi Edith Piaf te Lanu Varga (8.c) kao Laetitiu Casta. Vodič kroz Musée Grévin bila je Nikolina Vida (8.c).

U shopping na poznatoj aveniji Champs Elysées odvele su nas Dora Kuretić (5.b) Antonia Pleić (5.c),  Andrea Stapar (5.b) i Dunja Vuglovečki (5.c). One su pokazale da sad znaju odabrati i kupiti odjeću koja im se sviđa. Ako bi se slučajno razboljeli u Francuskoj, učenici znaju objasniti što im je i tražiti pomoć. To su nam pokazale Dora Kuretić (5b) , Katja Kukec (5.d) i Adi Stajku (5.a).

                Učenici koji ne uče francuski također su se uključili u Frankofoniju. Sara Božić (5.a) i Sara Forjan (5.a)  otpjevale su Je veux, a Gabriela Lončar (5.a) i Lovro Rod (5a) izradili su modele francuskih specijaliteta : les escargots, la ratatouille i les macaron.

Svi učenici zajedno završili su program veselim plesom Jean Petit Qui Danse.

                Ovu lijepu šetnju koju su nam dočarali učenici francuskog začinili smo finim zalogajima iz francuske kuhinje.

Proslavu ovogodišnje Frankofonije pratili su i podržali njihovi prijatelji, roditelji, nastavnici, ravnateljica škole te gost Alexis Messmer pedagoški savjetnik iz Francuskog veleposlanstva u Zagrebu. Učenici su za svoj trud bili nagrađeni prigodnim poklonima.

 

Jean petit qui danse

 

Ana Nemec i Lana Varga predstavljaju pariške građevine

 

Učenici 8c razreda predstavljaju poznate osobe iz Musée Grévin

 

Jakov, Adi i Hrvoje u kafiću

 

Andrea, Katja i Vanda u restoranu

 

Tomislava Kraljić, prof. francuskog i engleskog

preskoči na navigaciju