preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

 

 

Projekti u našoj školi

UZ Đurđica

https://bit.ly/2K38Cqm

Tražilica
E-knjige

List za roditelje

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Školska knjižnica

Šetnja školom


Korisni linkovi

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1733639
Ovaj mjesec: 5126
Ovaj tjedan: 1884
Film učenika 8.razreda "Kratka povijest 2. svjetskog rata"

Učenici 8. razreda (šk.godina 2017./2018.) u suradnji s povijesnom grupom "Povijest za Budućnost" snimili su dokumentarno-animirani fim "Kratka povijest 2. svjetskog rata". Osim marljivih učenika u filmu se pojavljuje i nekoliko učitelja :)

Uživajte!

http://bit.ly/KPDsr

Radovi učenika

 

Buckinghamska palača

Buckinghamska palača je službena londonska kraljevska palača i osobno vlasništvo britanskog monarha, te velika turistička atrakcija. Palača se nalazi između The Green Parka , Hyde Parka i St. Jamesov parka.

         U prošlosti su ju zvali  Buckinghamska kuća. Buckinghamska kuća je bila zgrada koja je stajala u centru današnje palače . Ona je bila velika gradska kuća koja je  sagrađena za vojvodu od Buckinghama 1703. godine. Nakon nekoliko godina ,kralj George III kupio ju je 1761. godine kao svoju privatnu palaču . Kroz sljedećih sedamdeset i pet godina kuća je proširena zahvaljujući arhitektima Johnu Nashu i Edwardu Bloreu. Godine 1837. , Buckinghamska palača postala je kraljevski dom britanskog monarha , krunidbom kraljice Viktorije. Posljednja velika nadogradnja palače, provedena na prelasku iz 19. u 20. vijek,koja je uključivala  i izgradnju današnje prednje fasade. Palača, koja je tada bila dom kralja Georgea V, bila je neoštećena prilikom Prvog svjetskog rata. Međutim, u  Drugom svjetskom ratu bila je bombardirana čak sedam puta. Razlog tome su bili nacisti, koji su smatrali da će uništenjem palače, koja je tada bila dom kralja Georgea V i kraljice Elizabeth, obeshrabriti britanski narod.

       Buckinghamska palača je danas sjedište Monarhije, gdje kraljica obavlja svoju službenu i svečanu dužnost  kao upravitelj države u Velikoj Britaniji . Kraljica i vojvoda od Edinburgha žive u privatnim apartmanima na sjevernoj strani palače, dok su u sobama na gornjim katovima , smješteni drugi članovi kraljevske obitelji. Velik dio prizemlja palače koristi kraljevsko osoblje. Diplomatski Prijem je glavni diplomatski društveni događaj godine u Londonu, a prikazuje Kraljičinu važnost u zemlji diplomatskih odnosa. To je najveći prijem održan u Buckinghamskoj palači koji se održava svake godine, početkom studenog. Svake godine, više od 50.000 ljudi posjeti palaču, povodom malih ručkova , pa sve do velikih svečanosti.

 

Lea Kotur 7.b

Izvori: Wikipedija i Google slike


 

Spomendan na Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana
 

30. travnja obilježava se dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana.

                                             

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan su bili jedni od nositelja hrvatske nacionalne ideje i samostalnosti hrvatskog naroda, velikani na gospodarskom i političkom polju, u vječnoj borbi s neprijateljima Hrvatske. Njihov je i izuzetno velik doprinos kulturi i kulturnom životu 17. stoljeća u ovom dijelu Europe. Svojim djelima i životom bili su neprestana inspiracija brojnim stvarateljima u književnosti, glazbi i likovnim umjetnostima. Najpoznatije je djelo opera » Nikola Šubić Zrinski « Ivana plemenitog Zajca.

Nakon pobjede nad Turcima kod sv. Gottharda, umjesto očekivanog nastavka rata za oslobođenjem od turske vlasti, sklopljen je sramotni mir u Vašvaru. On je bio povod nezadovoljstva hrvatskih i ugarskih velikaša. Petar Zrinski je poslao svoju suprugu Anu Katarinu u Veneciju da započne pregovore s francuskim veleposlanikom kako bi obitelj Zrinski dobila zaštitu najmoćnijeg europskog vladara Luja XIV. 1664. obitelj Zrinski je doživjela veliki gubitak. Nikola Zrinski je smrtno stradao u lovu. Vodstvo među urotnicima je umjesto brata preuzeo Petar Zrinski. On je sljedeće godine postavljen za bana. Kroz neko vrijeme stigla je poražavajuća obavijest da Luj XIV. prekida i obustavlja svu pomoć. Nakon bezuspješnog obraćanja Poljskoj i Veneciji, ne preostaje mu ništa drugo već da započne pregovore s Turcima. Bečka vlada je saznala za urotu čim je došla u posjed važnih dokumenata. Jedan od velikaša koji je među posljednjima pristupio urotnicima, bio je Petrov šurjak Fran Krsto Frankopan. Zajedno s Petrom je radio na pripremama oružanog ustanka. Kako je suradnja s Turcima zakazala, a saznali su da carska vojska kreće prema Međimurju, odlučili su u noći 13. na 14. travnja 1670. krenuti u Beč i izmoliti milost od kralja. Tu su uhićeni i nakon jednogodišnje istrage proglašeni veleizdajnicima, te osuđeni na smrt. 30.04.1671. godine odrubljene su im glave u Bečkome Novom Mjestu. Počela je pljačka u Međimurju i na svim drugim imanjima Zrinskih, a Ana Katarina je zajedno sa kćeri prognana iz Čakovca. Od osobitog je značenja pismo Petra Zrinskog upućeno dan prije smaknuća svojoj supruzi. Pismo joj nikada nije uručeno. Petar Zrinski u pismu Anu Katarinu moli za oprost i šalje joj posljednje „zbogom“, a kćeri Aurori šalje Božji blagoslov.

Hrvatski rodoljubi su prenijeli ostatke Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana i sahranili u Zagrebačku katedralu.

 

Zrinski i Frankopani su bili veliki rodoljubi, ne samo muški članovi obitelji, već i žene. Možda je ključna poruka koju je uputila Katarina svom sinu Ivanu : „ Nas su satrli, ali Hrvatsku satrti neće „.

Pošteno su se borili i junački poginuli. Narod ih nije zaboravio. A to je sigurno znao Fran Krsto Frankopan, izrekavši velike riječi:

 

   „ NAVIK  ON  ŽIVI  KI  ZGINE  POŠTENO  „


19.listopada 2012.

Učenici skupine „Mladi povjesničari“ dovršili su bojanje spomenika Đure Estera. Fotoaparatom je taj događaj zabilježila Petra Rajković.

 

 


02.studenoga.2012.

 

Na Dušni dan brojni učenici i učitelji naše škole predvođeni ravnateljicom škole Sanjom Prelogović te voditeljicom skupine „Mladi povjesničari“ Vesnom Tulek , položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobu Đure Estera.

Prof. Vesna Tulek održala je sat povijesti govoreći o životu i dijelu Đure Estera.

Nakon toga obišli smo grobove pokojnih učitelja i učenika.

 


03. studenoga 2012.

Dan grada Koprivnice

 

Ja sam Petra Rajković, učenica 7d razreda i članica sam povijesne skupine „Mladi povjesničari“.

Već prošle školske godine na nastavi povijesti učila sam kako je jedan od najvećih europskih vladara Ludovik I Anžuvinac dodijelio Koprivnici status slobodnog kraljevskog grada. Bilo je to 04.studenoga 1356. godine.

Tom privilegijom,građani Koprivnice odgovorni su samo kralju,slobodno trguju,imaju samoupravu i sami biraju su+ca.

Od tada započinje brži gospodarski razvoj grada Koprivnice. Moja namjera nije da vas vodim kroz povijest koprivnice već da z te povijesti izdvojim događaje, koji su doprinijeli da je današnja Koprivnica ovakav,kakova jest.

Gradić,lijep,čist i pitom,gospodarski i kulturno prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj

Gradić u kojemu je lijepio i ugodno živjeti.

Fotografije govore više od riječi.

Petra Rajković , članica foto grupe,Dan grada,školska zadruga,limena glazba,renesansni festival,gradska vijećnica.


Sjećanja na VUKOVAR

Učenici dodatne nastave obilježili su Dan branitelja i Dan sjećanja na Vukovar.

Uredili su prigodne panoe u predvorju škole i na prvom kartu, zapalili svijeće.

preskoči na navigaciju