preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

Projekti u našoj školi

Logo škole

E-knjige

List za roditelje

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Školski list "Leteći razred"

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Korisni linkovi
 

Šetnja školom

 

 


Korisni linkovi

 

 

 

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1533451
Ovaj mjesec: 3300
Ovaj tjedan: 752
Danas: 122
 

Đuro Ester odobren Erasmus projekt

 

Početkom ovog tjedna obradovala nas je vijest Agencije za mobilnost i programe EU da je odobrila projekt OŠ „Đuro Ester pod nazivom „Going the extra mile". Financijska sredstva za provedbu projekta dodjeljuju se u okviru Ključne aktivnosti 1 programa Erasmus+ kojim se potiče razvijanje profesionalnih vještina nastavnog i nenastavnog osoblja s ciljem poboljšanja kvalitete odgoja, poučavanja i učenja u europskim vrtićima i školama.

Projekt će trajati od početka lipnja 2017. do kraja kolovoza 2018. U provedbu će biti uključeni svi djelatnici i učenici naše škole no osmero nastavnika članova Erasmus tima sudjelovat će na stručnim usavršavanjima u  Ujedinjenom Kraljevstvu, Portugalu, Italiji, Islandu i Njemačkoj. To su nastavnice stranih jezika Tomislava Kraljić, Andreja Kerovec Letica i Helena Knežević, nastavnica povijesti i geografije Mirna Kovačić, nastavnici matematike Ivan Piskač i Igor Fulir, učiteljica razredne nastave Biserka Knez te vjeroučitelj Saša Špoljarić. Projektom će koordinirati ravnateljica škole Sanja Prelogović te nastavnice stranih jezika Tomislava Kraljić i Mirjana Mihalec. Stručnu pomoć u osmišljavanju aktivnosti za učenike pružit će stručne suradnice i svi nastavnici škole.

Sam naziv projekta „Going the extra mile“ sugerira da će nastavnici naše škole učiniti korak više kako bi stekli nova znanja i vještine te unaprijedili kvalitetu svojeg pedagoškog rada. Usmjeren je na jačanje građanskih i digitalnih kompetencija nastavnika, a posredno i učenika koji će steći vještine potrebne za daljnje školovanje i rad, a dugoročno izrastati u odgovorne pojedince koji će svojim pozitivnim djelovanjem doprinijeti dobrobiti svoje uže i šire zajednice. Budući da je naša škola jedan od pionira u uvođenju građanskog odgoja u nastavu, iskustvo europskih mobilnosti omogućit će nastavnicima daljnja usavršavanja na tom području kroz upoznavanje različitih školskih praksi i razmjenu ideja s kolegama iz drugih zemalja. Očekujemo da će nova znanja i kompetencije nastavnika rezultirati razvojem strategija poučavanja koje će pozitivno utjecati na motivaciju učenika te ih poticati na uzajamno pomaganje i prihvaćanje različitosti. S obzirom na potrebe učenika koji od malih nogu odrastaju u digitalnom svijetu, nastavnicima su potrebna znanja i vještine za učinkovitu, kreativnu i inovativnu primjenu digitalne tehnologije u nastavi.  Usavršavanja su također nastavak i nadogradnja digitalnih kompetencija nastavnika koji su već prošli brojne edukacije u sklopu pilot projekta e-Škole.

Očekujemo da će nastavnici razviti metode poučavanja koje se temelje na igri, istraživačkom, iskustvenom i suradničkom učenju te omogućiti učenicima da gradivo pojedinih predmeta učinkovitije povezuju sa stvarnim životnim situacijama. Povrh svega, uvjereni smo da će projekt imati pozitivan učinak na kvalitetu rada u našoj školi, osnažiti timski duh te doprinijeti razvoju međunarodne dimenzije naše škole.

 

Erasmus tim

 

 

Otvoren je i uređen edukativni kutak za učenike razredne nastave
Snježana Mihočka / datum: 9. 10. 2018. 12:42

U Dječjem tjednu otvoren je pedagoški kutak za učenike u razrednoj nastavi. Cilj je tog prostora omogućiti učenicima provesti slobodne sate ili slobodno vrijeme u čitanju, edukativnim igrama i druženju. Formiranje kutka je planirano u Razvojnom planu škole za školsku godinu 2018./2019. s namjerom poticanja čitalačkih i suradničkih vještina i stvaranja pozitivnog radnog ozračja u učeničko slobodno vrijeme. 


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ radionice za učenike
Mirjana Mihalec / datum: 21. 8. 2018. 20:48

Povodom Dana naše škole 25. svibnja 2018. Erasmus+ tim kojeg čine nastavnice Tomislava Kraljić, Mirna Kovačić, Biserka Knez, Andreja Kerovec Letica, Helena Knežević, Mirjana Mihalec te nastavnici Saša Špoljarić i Ivan Piskač u suradnji s ravnateljicom škole Sanjom Prelogović održao je osam radionica za učenike od 3. do 8. razreda. Radionice su osmišljene na način da se tematski poklapaju s mobilnostima koje su provedene u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Going the Extra Mile".


[OPŠIRNIJE]Leteći razred - list učenika OŠ "Đuro Ester"
Đurđica Lucek / datum: 16. 7. 2018. 14:53

[OPŠIRNIJE]Proslavili smo Dan škole
Snježana Mihočka / datum: 10. 6. 2018. 21:53

Dan naše škole – Osnovne škole „Đuro Ester“ veselo smo proslavili u petak 25. svibnja sportskim igrama, zanimljivim radionicama, kulturnim programom i zajedničkim druženjem.


[OPŠIRNIJE]POZIVNICA ZA DAN ŠKOLE
Snježana Mihočka / datum: 22. 5. 2018. 10:48

[OPŠIRNIJE]2. Blog nastavnika Ivana Piskača
Mirjana Mihalec / datum: 29. 4. 2018. 22:34

Srijeda, 25. travnja 2018. – 3. dan

Odličnim predavanjem profesora Rui Lime pod nazivom Creativity and Innovation in the Classroom, započeli smo novi radni dan u Sesimbri.


[OPŠIRNIJE]Islandski obrazovni sustav
Mirjana Mihalec / datum: 29. 4. 2018. 21:43

U sklopu Erasmus+ mobilnosti posjetila sam tri škole u Reykjaviku te stekla uvid u islandski obrazovni sustav koji se prilično razlikuje od hrvatskog obrazovnog sustava. Obavezno školovanje traje od 1. do 10. razreda te uključuje osnovnu školu za učenike od 6 do 12 godina i nižu srednju školu od 13 do 16 godina. Nakon toga učenici mogu upisati višu srednju školu koja traje tri godine, a dijeli se na srednje i obrtničke škole te gimnazije. Prema statistikama visokih 99,9 % učenika upisuje srednju školu te također velika većina odlazi na studij s 20 godina.


[OPŠIRNIJE]Strukturirani posjet školama na Islandu
Mirjana Mihalec / datum: 28. 4. 2018. 00:11

U nedjelju 22.4. započeo je strukturirani tečaj 'Structured Educational Visit to Schools/ Institutes & Training Seminar in Iceland' za nastavnike u Reykjaviku u organizaciji španjolskog organizatora 'English Matters'. 


[OPŠIRNIJE]1. Blog nastavnika Ivana Piskača
Mirjana Mihalec / datum: 27. 4. 2018. 23:33

Nedjelja, 22. travnja 2018. – 0. dan

Ranom zorom krenuo sam prema aerodromu dr. Franje Tuđmana s ciljem da tokom današnjeg dana dođem na svoje odredište – Sesimbru. 


[OPŠIRNIJE]Reykjavik – najsjevernija prijestolnica na svijetu
Mirjana Mihalec / datum: 25. 4. 2018. 23:40

Zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe EU koja je odobrila financiranje našeg Erasmus+ projekta 'Going the Extra Mile', dobila sam priliku putovati na daleki Island gdje ću pohađati strukturirani tečaj za nastavnike pod nazivom 'Structured Educational Visit to Schools/Institutes & Training Seminar in Iceland' od 22. do 28. travnja


[OPŠIRNIJE]2. Blog nastavnice Helene Knežević iz Soverata
Mirjana Mihalec / datum: 25. 4. 2018. 23:03

Na samom završetku tečaja u Soveratu preostaje samo sabrati sve dojmove, prisjetiti se svih važnih trenutaka i uživati u iskustvima koja sam ovdje doživjela.


[OPŠIRNIJE]Mobilnost nastavnika Ivana Piskača u Lisabon
Mirjana Mihalec / datum: 23. 4. 2018. 06:55

Nastavnik matematike Ivan Pisakač otputovao je na stručno usavršavanje u Portugal. Sudjelovat će na tečaju „Mobile Devices in Education“ u vremenu od 23. - 28. travnja 2018.


[OPŠIRNIJE]Mobilnost nastavnice Mirjane Mihalec u Reykjavik
Mirjana Mihalec / datum: 21. 4. 2018. 10:01

Članica i koordinatorica Erasmus + tima, nastavnica engleskog Mirjana Mihalec otputovala je na najdalju destinaciju naših mobilnosti projekta „Going the extra mile“- na Island.  Tamo će od 22.-28.4. pohađati „Structured Eduactional Visit to Schools / Institutes and Training Course in Iceland“, stručno usavršavanje s elementima job shadowinga.


[OPŠIRNIJE]1. blog nastavnice Helene Knežević iz Soverata
Mirjana Mihalec / datum: 20. 4. 2018. 20:44

Nasilje među vršnjacima postaje sve veći problem u našem društvu – djeca se međusobno izruguju jedni drugima zbog bilo kakvih naznaka odstupanja od „normale“ – „normalnog“ ponašanja, načina oblačenja, govora, mišljenja, znanja… Danas je posebno lagano kritizirati i vrijeđati jer vrijeđanje više ne zahtjeva gledanje u oči osobu koju omalovažavamo – danas gledamo u ekran svojeg računala ili mobitela i, daleko od osobe kojoj nanosimo emotivnu bol, umanjujemo tuđu vrijednost, smanjujemo tuđe samopouzdanje i osjećamo se superiornima.Upravo zbog tog razloga, odlučila sam se za tečaj Media Education – fighting bullying and fostering inclusion kao dio Erasmus+ projekta naše škole „Going the extra mile“. Edukacija se odvija u malom gradiću Soverato na samom jugu Italije.


[OPŠIRNIJE]Mobilnost nastavnice Helene Knežević u Soverato
Mirjana Mihalec / datum: 15. 4. 2018. 09:15

Nova mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta "Going the Extra Mile" započinje danas putovanjem nastavnice engleskog jezika Helene Knežević u Soverato u Italiji gdje će od 16. do 21. travnja 2018. pohađati stručno usavršavanje pod nazivom "MEDIA EDUCATION: Fighting bullying and foster inclusion".


[OPŠIRNIJE]3. Blog nastavnice Andreje Kerovec Letica iz Lisabona
Mirjana Mihalec / datum: 2. 3. 2018. 10:08

Adeus Lisboa!

Zadnja dva dana boravka u Lisabonu bila su obilježena intenzivnim radom raznim IKT alatima, između ostalog i snalaženjem po Lisabonu pomoću mobilne aplikacije. Suvišno je reći da nam je taj zadatak bio iznimno zanimljiv i zabavan. Umjesto klasične karte grada i obilježja tipičnog turista, snalazili smo se mobitelom i uočili da zaista nema nikoga tko zbunjeno gleda u papirnatu kartu grada i traži svoju željenu destinaciju.

 


[OPŠIRNIJE]2. Blog nastavnice Andreje Kerovec Letica iz Lisabona
Mirjana Mihalec / datum: 23. 2. 2018. 20:36

Neke nove škole

Treći dan obilježen je posjetama dvjema školama koja su, svaka za sebe, posebne i zanimljive.

Prva škola je velika škola koja obuhvaća 9 godina obrazovanja i ima zajedno s područnim školama oko 1700 učenika. Ravnatelj škole dočekao nas je srdačnim pozdravom i odličnim engleskim. Na prvi pogled možda nije djelovao kao tipičan ravnatelj (opušten, zabavan i nadasve humorističan), međutim, postalo je jasno da se radi o čovjeku s vizijom i misijom te velikom odlučnošću. 


[OPŠIRNIJE]1. Blog nastavnice Andreje Kerovec Letica iz Lisabona
Mirjana Mihalec / datum: 21. 2. 2018. 19:29

Bem vindo a Lisboa!

Nakon dugog i napornog putovanja, te konačnog dolaska u Lisabon dočekao me prvi radni dan. Okružena zanimljivom i veselom ekipom sastavljenom od Talijana, Poljaka, Španjolaca, Nijemaca i čak jednog Hrvata moja edukacija je lagano poprimila prave razmjere multikulturalnosti kao što je i obećala. U organizaciji CREF, obrazovnog centra u Sesimbri tako je započeo moj petodnevni tečaj pod nazivom „ICT as a tool for intercultural and media education“.


[OPŠIRNIJE]4. Blog vjeroučitelja Saše Špoljarića iz Seville
Mirjana Mihalec / datum: 19. 2. 2018. 21:12

POSJET SAFA ŠKOLI I POVRATAK U HRVATSKU

U komunikaciji s mentorom tečaja došao sam do informacije da je njegova žena također učiteljica u jednoj od škola u Sevilli. Postavio sam pitanje je li moguće dogovoriti posjet školi. Uzeo sam adresu škole i čekao razgovor mentora i vodstva škole. U veoma kratkom roku dogovoren je posjet i sastanak s vjeroučiteljicom (Lola Gelo) u školi. Lola je inače časna sestra, misionarka koja vrši službu vjeroučiteljice u školi i obavlja ostale pastoralne dužnosti u župi i u samostanu. Samim ulaskom u prostore škole osjeća se odgojna djelatnost same ustanove i duh religijskog odgoja cijele škole. U školi je strogo zabranjeno slikanje djece strancima pa od fotografija imam samo neke njihove radove i sliku igrališta i zgrade.


[OPŠIRNIJE]3. Blog učiteljice Biserke Knez iz Lisabona
Mirjana Mihalec / datum: 19. 2. 2018. 20:52

Nakon odrađenog teoretskog dijela tečaja, krenuli smo na terenski rad. Posjetili smo Nacionalni park Arrábida, gdje smo vježbali fotografiranje s pravilnim položajem motiva na slici.


[OPŠIRNIJE]3. Blog vjeroučitelja Saše Špoljarića iz Seville
Mirjana Mihalec / datum: 17. 2. 2018. 12:37

EDUKACIJA MOODLE I ZANIMLJIVOSTI

               Calle Astronomia 1 - SEVILLA neboder br. 3, 10 kat, ured br. 10

Nakon što sam dobro upoznao osnovne znamenitosti grada te polako ali svrsishodno počeo sastavljati rečenice na engleskom jeziku, započinje službeni dio Erasmus+ K1 projekta. Zbog dolaska na tečaj dan ranije iskoristio sam mogućnost koja se nudi u sklopu projekta, da upoznam kulturu ovoga grada i ove nacije, znamenitosti i važne građevine te se pripremim za tečaj uvježbavajući čitanje tekstova na prezentacijama koje prikazuju našu državu Hrvatsku, naš grad Koprivnicu i našu školu OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica koje su pripremile i prevele moje vrijedne kolegice iz projekta Erasmus+ „Going the Extra Mile“ (Mirjana, Mirna, Tomislava, Andreja i Helena). Taj dan poslužio mi je i za telefonsku komunikaciju s organizatorima i dogovor oko provođenja tečaja.


[OPŠIRNIJE]2. Blog učiteljice Biserke Knez iz Lisabona
Mirjana Mihalec / datum: 17. 2. 2018. 12:29

Grupa na tečaju koji pohađam sastoji se od deset učiteljica iz šest zemalja: Austrije, Finske, Francuske, Hrvatske, Latvije i Poljske. Ima nas od razredne nastave do obrazovanja odraslih. Dvije su učiteljice engleskog jezika, a ostale predaju različite predmete u osnovnoj ili srednjoj školi. Nije problem u razumijevanju tuđega govora, nego kad treba složiti više smislenih rečenica s uporabom pravih riječi i to primjerenom brzinom, ali to nas ne sprečava da pokušamo što bolje objasniti svoje ideje. Svi smo strpljivi jedni s drugima, kombiniramo na tri jezika ako treba, jer možemo dodati i nešto ruskog (kolegica iz Latvije je Ruskinja). Do danas (petak) svi smo se lagano poboljšali u izgovoru i razgovoru na engleskom jeziku, čime smo ispunili jedan od ciljeva ove edukacije.


[OPŠIRNIJE]2. Blog vjeroučitelja Saše Špoljarića iz Seville
Mirjana Mihalec / datum: 14. 2. 2018. 11:15

SMJEŠTAJ I GRAD SEVILLA

Hostel Art Kitsch Sevilla – nogomet - Sevilla

U centru sam  grada (ukoliko ih nema još nekoliko). Sve je jako lijepo, svaki korak otkriva novu ljepotu i odvlači me od konačnog cilja mog putovanja. Nekoliko kružnih šetnji bilo je dovoljno da pronađem svoj smještaj u strogom centru grada, između seviljske katedrale i raznih srednjovjekovnih spomenika. Oko mene se kreću mase nasmijanih ljudi, bez brzine u koraku i nervoze vozača (koji staju na svakoj zebri). Trgovi su puni ljudi koji na terasama ispijaju kavicu. Jedino što se čuje je topot konja koji vuku kočiju nakrcanu turistima. Ima ih više nego bicikala u našem gradu.

 


[OPŠIRNIJE]1. Blog vjeroučitelja Saše Špoljarića iz Seville
Mirjana Mihalec / datum: 13. 2. 2018. 13:30

PUTOVANJE od Berlina do Seville – od njemačkog do engleskog jezika

Unatoč nekoliko neuspješnih školskih, nadasve edukativnih, putovanja ne dam se i ne odustajem. Nastojim popraviti postotak prolaznosti granice bez obzira na prijevozno sredstvo i pokušavam doći na vrijeme na zakazano mjesto polaska.

Kako je sve počelo? Kao nadobudni zalutali putnik u raketu zvanu Erasmus+ lansiran sam u područje španjolske kulture i engleskog jezika dok je primarni cilj - njemačka kultura i njemački jezik ostao samo slovo na papiru, tekst na reklamnim spotovima naših lokalnih novina i zvuk naših radio postaja zbog ne održavanja tečaja u Berlinu. Uz veliku važnost i nužnost odrađivanja projekta upuštam se u ponovno susretanje s engleskim jezikom nakon sedamnaest godina ne korištenja. Nekoliko konverzacijskih sati engleskog jezika uspjelo je usmjeriti moje hrabro srce na put u nepoznato, čak i blizu zvijezda, i bez čvrstog tla pod nogama. Nije bio problem ponovno poletjeti nego kako prijeći granicu i ponovno ne zakasniti. Uz veliko iskustvo putovanja, osobna iskaznica je konačno valjana samo je treba ponijeti, a za kašnjenje sam zadužio ujaka koji nas je vozio do zračne luke. Buđenje i  čekanje dalo je naslutiti da smo ujak i ja veoma slični pa za svaki slučaj zovem nakon već prošlog dogovorenog vremena i nakon desetog zvona čuje se glas netom probuđene osobe s naglaskom na sve je u redu stanje. Suputnik na našem putovanju bila je kolegica Biserka kojoj od samog početka nisam mogao reći kada ćemo doći i ako ćemo doći. Strpljiva, puna povjerenja i pomalo smrznuta pričekala nas je na dogovorenom mjestu i naša avantura počinje.


[OPŠIRNIJE]1. Blog učiteljice Biserke Knez iz Lisabona
Mirjana Mihalec / datum: 12. 2. 2018. 21:51

PUTOVANJE

Kako je to kad se prvi put putuje avionom – uzbudljivo, zastrašujuće, zbunjujuće, prava sitnica ili velika stvar? Sve po malo. Odmah na početku problem: kako doći do zračne luke ako ti zbog vremena odlaska ne odgovara javni prijevoz? Može se autom, ali gdje ga ostaviti nekoliko dana? Tu moraju uskočiti članovi obitelji, rođaci ili prijatelji koji će auto vratiti kući. Ili kolege koji igrom slučaja putuju u gotovo isto vrijeme. Ja sam imala sreće. Hvala Saši i njegovom ujaku koji su me povezli od kuće do vrata Zračne luke Franjo Tuđman. Bez ikakve brige! I još sam dobila besplatnu bijelu kavu. Pa gdje toga ima?


[OPŠIRNIJE]Nastavljaju se Erasmus + mobilnosti
Mirjana Mihalec / datum: 11. 2. 2018. 19:00

U veljači nastavljamo s mobilnostima u sklopu našeg Erasmus+ projekta 'Going the Extra Mile'. Na put je krenulo dvoje nastavnika, učiteljica razredne nastave Biserka Knez i vjeroučitelj Saša Špoljarić.

Učiteljica Biserka Knez otputovala je u Lisabon u Portugalu gdje će od 11. do 16.2. pohađati tečaj ' Europeans sharing views – making sense of the world through multimedia' na kojem će istraživati i analizirati teorije vezane uz razumijevanje europskog kulturnog identiteta te razvijati vlastite digitalne kompetencije kroz praktičan rad s IKT alatima.

Vjeroučitelj Saša Špoljarić otputovao je u Sevillu u Španjolskoj gdje će od 12. do 16.2. pohađati tečaj 'Moodle 3: An introduction for teachers' na kojem će istražiti mogućnosti kreativne primjene virtualnog sučelja Moodle.

Želimo našim nastavnicima nezaboravan tjedan u inozemstvu te s nestrpljenjem očekujemo njihove blogove.

Mirjana Mihalec, koordinatorica Erasmus+ projekta 'Going the Extra Mile'

Informacije navedene u članku odražavaju isključivo stajalište autora. Europska Komisija nije odgovorna za uporabu informacija koje su u članku navedene.


[OPŠIRNIJE]“Going the Extra Mile” na Vijeću roditelja
Snježana Mihočka / datum: 12. 12. 2017. 12:37

Članice Erasmus+ tima, profesorice Mirna Kovačić i Tomislava Kraljić, 29.11.17. održale su predavanja i radionice za Vijeće roditelja naše škole.

Profesorice su pokazale nova znanja koja su stekle na mobilnostima
u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koja će primjenjivati u radu s učenicima. Prezentirale su aktivnosti i alate koje planiraju upotrijebiti u nastavi s ciljem razvijanja učeničkih građanskih i digitalnih kompetencija.


[OPŠIRNIJE]ODRŽANE RADIONICE ERASMUS+ PROJEKTA NAŠE ŠKOLE NA ŽUPANIJSKOM STRUČNOM VIJEĆU ZA GRAĐANSKI ODGOJ
Snježana Mihočka / datum: 21. 11. 2017. 10:48

Županijske voditeljice skupa, Sanja Prelogović i Jasna Kraljić Cmrk otvorile su županijski skup za Građanski odgoj i obrazovanje u Gimnaziji „Fran Galović“ u Koprivnici.

U sklopu Erasmus + projekta „Going the Extra Mile“, profesorice Mirna Kovačić i  Tomislava Kraljić održale su dvije radionice.


[OPŠIRNIJE]Stari York – nove vještine
Mirjana Mihalec / datum: 6. 11. 2017. 10:45

Zahvaljujući našem uspješnom ERASMUS+ KA1 projektu „Going the Extra Mile“ imala sam prilike sudjelovati u edukaciji u britanskom gradu Yorku. Ondje sam prisustvovala sjajnom tečaju organizacije York Associates International čiji je cilj unaprijediti informacijsko-komunikacijske vještine pomoću širokog spektra dostupnih digitalnih alata s ciljem njihove integracije u različite nastavne kontekste (Technology-Enhanced Learning). Izabrala sam navedenu edukaciju kako bih produbila svoje digitalne i informacijske kompetencije, upoznala se s novim načinima podučavanja, te se inspirirala primjerima dobre prakse. 


[OPŠIRNIJE]3. blog nastavnice Mirne Kovačić - Prije i poslije
Mirjana Mihalec / datum: 28. 10. 2017. 11:59

„Cijela prošlost ljudskog roda može se podijeliti na dva razdoblja, prije i nakon izuma Google karata“. Ovo su riječi mojeg talijanskog kolege, također sudionika edukacije „Technology enhanced learning“. Naime kolega Carlino se uz pomoć Google karata uspio sretno vratiti s pauze za ručak nakon što se izgubio u labirintu ulica grada Yorka. Izuzetno ga je iznenadila i susretljivost stanovnika Yorka koji su mu prišli vidjevši njegovu zbunjenost i panično okretanje mobitela u različitim smjerovima. Zajedno sa svojom prtljagom ponijela sam u Englesku i nekoliko stereotipa koji su se očito davno usijekli u moju podsvijest. Vjerujem da su stereotipi rezultat površnog poznavanja Britanaca koje se uglavnom zasnivalo na britanskim filmovima i serijama. 

 


[OPŠIRNIJE]2. blog nastavnice Mirne Kovačić - Old York, Old York
Mirjana Mihalec / datum: 24. 10. 2017. 14:30

York je drugi najposjećeniji grad u Engleskoj, nakon Londona. Grad nevjerojatne povijesne i kulturne baštine, koji je uspio ostati gotovo netaknut u vrtlogu industrijske revolucije. Njegove srednjovjekovne ulice nalik su paukovoj mreži zatvorenoj unutar gradskih zidina iz 13. stoljeća. Središtem grada dominira nezaboravna gotička katedrala. Smatra se da je to najveća gotička katedrala u zapadnoj Europi.  Svako skretanje u novu ulicu otkriva novi segment iz bogate povijesti grada. No unutar zidina nalazi se živahan centar grada u kojem se svjetski poznati brandovi bore za prostor s pubovima, galerijama i lokalnim trgovinama delikatesa.

 


[OPŠIRNIJE]1. stanica: Manchester
Mirjana Mihalec / datum: 15. 10. 2017. 22:53

Naša nastavnica povijesti i geografije Mirna Kovačić sretno je stigla u grad York u Engleskoj gdje će od 16. do 27. listopada 2017. pohađati tečaj za nastavnike pod nazivom "Empowerment in ICT - Technology Enhanced Learning" u sklopu Erasmus projekta "Going the Extra Mile". Putem do Yorka nastavnica Kovačić zaustavila se kratko u Manchesteru s obzirom da je imala let od Zagreba preko Frankfurta do Manchestera. Grad ju je na prvu osvojio svojom arhitekturom i zanimljivim ljudima. Dok čekamo dojmove i blog iz Yorka,  u privitku  možete vidjeti nekoliko fotografija iz Manchestera. 


[OPŠIRNIJE]Priprema Erasmus tima za 2. mobilnost
Mirjana Mihalec / datum: 14. 10. 2017. 21:24

U četvrtak 12. listopada 2017. Erasmus tim naše škole sastao se s ciljem da detaljno isplanira 2. mobilnost u sklopu KA1 projekta "Going the Extra Mile" koji se provodi u našoj školi od početka lipnja ove godine. Na drugu mobilnost putuje naša nastavnica povijesti i geografije Mirna Kovačić koja će od 16. do 27. listopada boraviti na strukturiranom tečaju za nastavnike "Empowerment in ICT - Technology Enhanced Learning". Tečaj će se održati u gradu Yorku u Ujedinjenom Kraljevstvu.


[OPŠIRNIJE]10. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 20. 9. 2017. 22:50

Posljednji dan tečaja nastavili smo rad na temu bullyinga zbog rasizma, religije ili kulture. Definirali smo vrste bullyinga, najčešće oblike i moguće strategije za rješavanje problema. Razvrstali smo i obrazložili strategije te koje strategije smatramo najefikasnijima za rješavanje problema u školi. Sudionici tečaja su razmijenili mišljenja o zajedničkom radu posljednjih dva tjedna te izrazili želju za daljnjom suradnjom i mogućim zajedničkim projektima. Polaznici su zadovoljni onime što su saznali i doživjeli u ova dva intenzivna tjedna ispunjena novim dojmovima, spoznajama, vještinama i ljudima. Obogaćeni smo velikom količinom radnog materijala koji ćemo koristiti u daljnjem radu u našim školama.  

                                   Informacije navedene u članku odražavaju isključivo stajalište autora. Europska komisija nije odgovorna za uporabu informacija koje su u članku navedene.


[OPŠIRNIJE]9. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 20. 9. 2017. 22:39

Posjetili smo Davenport Naval Heritage Centre koji se nalazi u pomorskoj bazi mornarice. Pod vodstvom gospodina Paula, prijašnjeg oficira na brodu, prošetali smo kroz povijest stvaranja Dockyarda i saznali puno informacija o ulozi Plymoutha u Britanskoj Kraljevskoj Ratnoj Mornarici i životu ljudi ovog kraja, usmjerenog prema moru i brodovima.Povijest jedrenjaka, život ljudi na jedrenjacima, prelazak s jedra na parne brodove, uniforme kroz povijest, impresivne figure s pramca jedrenjaka od kojih su neke originali, alati, hrana, oružje i izrazi koji su se ustalili u engleskom jeziku, a nastali u svakodnevnom životu pomoraca pred 300 godina, odličja, kažnjavanja, ronilačka odijela i razne makete brodova, samo su neke od zanimljivosti koje možete vidjeti u ovom muzeju. Isprobali smo kako je promatrati okoliš kroz periskop podmornice i vidjeli iz kakvog je posuđa jela posada broda.

 


[OPŠIRNIJE]8. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 20. 9. 2017. 13:41

Posjetili smo sasvim drugačiju školu - Plymouth School of Creative Arts koja se nalazi gotovo u centru grada. Gospođa Renata vodila nas je u razgledavanje ove nove školske zgrade i objašnjavala način rada. Kurikulum je isti kao i za druge škole, ali je način na koji organiziraju sam rad drugačiji i nešto više usmjeren umjetničkim predmetima kao što su gluma, likovna umjetnost, ples i sl. Pohađaju je učenici od 3 do 16 godina.


[OPŠIRNIJE]7. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 19. 9. 2017. 10:55

7. dan boravka u Plymouthu proveli smo istražujući britansku kulturu i nasljeđe. Na samo 15 minuta vožnje brodom iz Plymoutha stigli smo do Mount Edgcumbe parka. Zbog svoje specifične lokacije i divnog krajolika, park od 18. stoljeća privlači posjetitelje. Obitelj Edgcumbe koja je tamo izgradila kuću još u doba Tudora, započela je dizajniranje parka koje se nastavilo do danas. S vremenom su dolazili novi stilovi dizajniranja parka no srećom oni nisu brisali prethodne već su se nastavljali jedan na drugog šireći park oko kuće sve dalje. Tako je s vremenom nastao prostor od 205 hektara romantike i avanture. 


[OPŠIRNIJE]6. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 17. 9. 2017. 18:09

Šesti dan tečaja u Plymouthu započeli smo s gospodinom Rupertom. Razgovarali smo o žrtvama migracija i dehumanizaciji u slučaju neke katastrofe; o moći jezika te o prisutnosti rasističkog dehumanizirajućeg jezika. Odgledali smo niz vrlo motivirajućih, poučnih i dirljivih video zapisa na temu ljudskih prava odnosno njihovog kršenja. Gospođa Geraldine govorila nam je o kršenju ljudskih prava pod Apartheidom u Južnoafričkoj Republici. Raspravljali smo o promjeni koju želimo uvesti u naše škole te o promjeni i tranzicijskom razdoblju općenito koje je potrebno da bi do promjene došlo. Raspravljali smo o strategijama koje trebamo upotrebljavati kad želimo uvesti promjenu u svoju okolinu. Objedinili smo sve primjere dobre prakse koje smo do sada u školama i na predavanjima upoznali, izdvojili one koje bi odgovarale za našu školu i pripremili projekt koji bi proveli. Za ručak smo posjetili seafood festival u luci i jeli fish and chips. 

                                   

Informacije navedene u članku odražavaju isključivo stajalište autora. Europska komisija nije odgovorna za uporabu informacija koje su u članku navedene.


[OPŠIRNIJE]5. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 16. 9. 2017. 12:31

Peti dan našeg tečaja u Plymouthu s voditeljicom Svetlanom Stoupnikov obradili smo temu jednakosti spolova i utvrdili koje korake je potrebno poduzeti za stvaranje sigurnog okruženja za učenje. Utvrdili smo da je potrebno raditi na svim razinama škole kako bi u potpunosti postojala jednakost spolova. 


[OPŠIRNIJE]4. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 16. 9. 2017. 12:17

U četvrtak 14.9.2017. posjetili smo Plymstock School koju pohađa 1600 učenika. Školu smo posjetili u društvu volonterki Anne i Marie i policajca Grahama, a dočekao nas je veseli i duhoviti gosp. Sprenkel koji nas je i vodio u razgledavanje prostora škole. Vizija škole je : „Our objective is simply to be a world-class learning community that enables all young people to succeed both now and later in life“. 


[OPŠIRNIJE]3. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 14. 9. 2017. 20:38

U srijedu 13.9.2017. posjetili smo školu Marine Academy Plymouth. Mrs Walker provela nas je kroz školu, pokazala učionice za različite predmete i ugostila nas na svom satu Religije. Vidjeli smo visoki stupanj brige za sigurnost djece, sustav održavanja discipline te podršku koju pružaju učenicima s trenutnim problematičnim situacijama. Upoznati smo s oblikom suradnje između Amber Initiatives i škole te suradnje škole i umirovljenog policajca gosp. Grahama. Objasnili su nam kako rješavaju probleme neprihvatljivog ponašanja u školi, kako rade na stvaranju atmosfere zajedništva, povezivanju generacija i uključivanju lokalne zajednice u život škole. 


[OPŠIRNIJE]2. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 13. 9. 2017. 18:17

12.9.2917. - Kako bismo što bolje prenijeli svoja iskustva iz Plymoutha  na svoje učenike za početak radnog dana prisjetili smo se svih važnih povijesnih i kulturnih obilježja koja smo vidjeli prethodnog dana. Formiranje grada i povijesna događanja utjecali su na sastav stanovništva danas, a samim time i na interkulturnu dimenziju u školama što nam je odlična podloga za daljnje bolje razumijevanje tema tečaja.

Voditeljica Svetlana Stoupnikov održala je vrlo opsežno predavanje o obrazovnom sustavu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Upoznali smo se kako je sustav funkcioniralo kroz povijest, koje su se važne promjene u obrazovanju dogodile i koji su glavni ciljevi u obrazovanju učenika danas. Vidjeli smo koja se sve vrsta obrazovanja nudi, kakvu podršku sustav pruža  učenicima koji se nalaze u težim životnim situacijama i kako se u sustav uključuju učenici migrantskih obitelji.


[OPŠIRNIJE]1. dan u Plymouthu - Blog nastavnice Tomislave Kraljić
Mirjana Mihalec / datum: 12. 9. 2017. 13:50

11.9.2017. Prvi je dan moje mobilnosti u Plymouth u sklopu Erasmus+ projekta „Going the extra mile“. Sudionici tečaja okupili su se u prostorijama organizacije Amber Initiatives. To je organizacija s uspješnim dugotrajnim iskustvom u neformalnom obrazovanju. Glavna područja njenog djelovanja su informiranje i savjetovanje radnika migranata, pripremanje projekata za obrazovanje mladih i odraslih, fokusiraju se na građanski odgoj, motivaciju aktivno građanstvo te osobni razvoj djece, mladih ljudi i odraslih s nepovoljnim životnim prilikama.


[OPŠIRNIJE]2001 km do Plymoutha
Mirjana Mihalec / datum: 12. 9. 2017. 13:40

Naša nastavnica engleskog i francuskog, Tomislava Kraljić, prešla je preko 2000 km od Koprivnice do grada Plymoutha u Engleskoj gdje će boraviti od 11. do 20. rujna 2017. i pohađati stručno usavršavanje pod nazivom "Addressing Discrimination in School Matters".


[OPŠIRNIJE]Članovi Erasmus tima naše škole na primanju kod gradonačelnika Koprivnice
Snježana Mihočka / datum: 4. 7. 2017. 23:36

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec primili su 3. srpnja 2017. godine Erasmus tim naše škole u Gradskoj upravi i omogućili nam da javnosti predstavimo projekt „Going the extra mile” koji će se provoditi u periodu od lipnja 2017. do kolovoza 2018. u okviru Ključne aktivnosti 1 programa Erasmus+.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju