preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

Projekti u našoj školi

Logo škole

E-knjige

List za roditelje

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Školski list "Leteći razred"

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Korisni linkovi
 

Šetnja školom

 

 


Korisni linkovi

 

 

 

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1533451
Ovaj mjesec: 3300
Ovaj tjedan: 752
Danas: 122
 

Međunarodni projekt

Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

 

Projekt smo započeli školske godine 2015./2016. u suradnji s partnerskom Osnovnom školom Olge Meglič iz Ptuja s kojom njegujemo prijateljstvo već 35 godina.

Ciljevi ovoga projekta su poticanje čitanja te razvoj različitih vrsta pismenosti. Čitaju se prevedena književna djela autora susjedne zemlje naglas, u skladu s Odlukom Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ, čime se postiže razvoj čitalačkih navika i vještina. Učenici će u projektu upoznati djela slovenske dječje književnosti, jezik, povijest i kulturu te koristiti informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u istraživačkom radu.

U okviru projekta "Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja" hrvatski učenici čitaju odabrano djelo slovenskog autora, a slovenski učenici djelo hrvatskoga autora, proučavaju piščev život i rad, istražuju povijesne i kulturne znamenitosti mjesta partnerske škole u projektu, izrađuju plakate, prezentacije, video-uratke i druge radove kojima će prilikom zajedničkog susreta predstaviti svoj rad na projektu.

 

Školska godina 2015./2016.

Tijekom 2015./2016. godine u projektu su sudjelovali učenici 5.d razreda naše škole, zajedno s razrednicom Marijom Sinjeri i knjižničarkom na zamjeni Natašom Borščak, te učenici 4.a razreda OŠ Olge Meglič iz Ptuja.

 

 

Naši učenici čitali su roman Družina Sinjega galeba slovenskog pisca Tone Seliškara, a učenici z Ptuja čitali su Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić.

5. d razred izradio je dva plakata - plakat o kulturno-povijesnim spomenicima grada Ptuja te plakat o sličnostima i razlikama između naših škola. Učenici su izradili ppt prezentaciju o romanu Družina Sinjega galeba te životu i djelu slovenskog pisca Tone Seliškara. Prepričavali su i ilustrirali pojedina poglavlja romana te izradili on-line slikovnicu koja se može prolistati na web stranici naše škole. S nastavnikom likovne kulture Darkom Markićem izrađivali su likovne radove na temu romana. U programu Windows Movie Maker napravili su kratak filmić o radu na projektu.

 

Zajednički susret učenika iz OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica i OŠ Olge Meglič Ptuj u projektu Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja zbio se 27. svibnja 2016. povodom

Dana naše škole u našoj školskoj knjižnici. Učenici iz Slovenije stigli su u pratnji njihove ravnateljice Helene Ocvirk, knjižničarke Alenke Kandrič i učiteljice likovne umjetnosti Lee Kralj. Naši slovenski prijatelji iz 4. a razreda prezentirali su našem 5. d razredu svoj rad na projektu tijekom školske godine pod vodstvom knjižničarke Alenke Kandrič. Istraživali su naš grad Koprivnicu te izradili dva plakata. Putem ppt prezentacije prezentirali su sadržaj knjige Čudnovate zgode šegrta Hlapića te prikazali život i stvaralaštvo autorice Ivane Brlić-Mažuranić. Posebno nas se dojmio literarni rad učenice Vite Lazić koja je tijek događanja cijelog romana prepjevala u formu pjesme. Na poklon smo dobili straničnike ukrašene likovnim ilustracijama našeg junaka Hlapića. Nakon toga zajednički smo izrađivali prigodne straničnike koje smo ukrasili mudrim izrekama o knjigama i čitanju na hrvatskom i slovenskom jeziku, ukrasnim trakicama i sličicama. Straničnike smo poklonili učenicima iz prijateljske škole Olgice da ih ponesu u svoju školu kao uspomenu na današnji susret. Također smo im podijelili sitne poklončiće, proizvode naše učeničke zadruge Đurđica.

Nakon radionice u knjižnici Mali turistički vodiči naše škole poveli su ih u razgledavanje centra grada Koprivnice. Slovenski učenici nastupali su i našoj školskoj priredbi povodom proslave Dana škole.

 

 

            Naši će učenici posjetiti Ptuj i školu Olge Meglič u ožujku 2017. godine i tada izložiti i predstaviti vlastiti rad na projektu.


 

 

Školska godina 2016./2017.

 

U projekt su se uključili učenici 2.a razreda zajedno s učiteljicom Majom Sinjeri i knjižničarkom Nikolinom Sabolić.

 

 

Učenici se upoznaju s Republikom Slovenijom, njezinim geografskim položajem, brojem stanovnika, nacionalnim simbolima, jezikom, reprezentativnim prirodnim i kulturnim znamenitostima, glavnim gradom države te najstarijim slovenskim gradom – Ptujem. Izrađuju plakat o važnosti čitanja. Čitaju djelo Dese Muck Anica i sportski dan, prepričavaju radnju knjige, izrađuju plakat o autorici, izrađuju strip, ilustriraju djelo, izrađuju likovne radove, pripremaju igrokaz na temelju knjige.

 

Učenici 3.a razreda OŠ Olge Meglič iz Ptuja ove školske godine čitaju djelo Ciconia Ciconia, bijela roda koju je napisala Andrea Peterlik Huseinović.

 

Zajednički susret održat će se u svibnju 2017. povodom obilježavanja Dana škole „Đuro Ester“ kada ćemo obilježiti 35. godišnjicu prijateljstva između škola „Đuro Ester“ i Olge Meglič.

 

Static HTML
 

Uzvratni posjet partnerskoj školi Olge Meglič iz Ptuja

 

U ožujku 2017. godine učenici 6. d razreda u pratnji ravnateljice Sanje Prelogović, razrednice Ane Mihac Kovačic i knjižničarke Nikoline Sabolić posjetili su prijateljsku Osnovnu školu Olge Meglič u Ptuju, partnersku školu u međunarodom projektu poticanja čitanja „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“.

Uzvratnim posjetom partnerskoj školi ostvarili smo ciljeve i ishode ovoga projekta te slovenskim učenicima prikazali rezultate jednogodišnjeg rada na projektu. Susret hrvatskih i slovenskih učenika, predstavljanje projekta i kreativno-likovna radionica održani su u školskoj knjižnici škole Olge Meglič. Budući da su ciljevi ovoga projekta poticanje čitanja izvan školske lektire, upoznavanje književnosti i kulture drugog naroda, istraživanje i upoznavanje mjesta partnerske škole, primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u samostalnim radovima, naši učenici 6.d razreda predstavili su slovenskim vršnjacima, njihovoj ravnateljici, knjižničarki i učiteljicama rezultate svoga rada na projektu: plakat o kulturno-povijesnim znamenitostima grada Ptuja, plakat o sličnostima i razlikama između OŠ Olge Meglič i OŠ „Đuro Ester“, prikazali su ppt prezentaciju o pročitanom romanu Družina Sinjega galeba slovenskog pisca Tone Seliškara te online slikovnicu koju su izradili na temelju romana. Na kraju su prikazali video-uradak o radu na projektu. Nakon predstavljanja projekta, učenici su se rasporedili u mješovite skupine te u zajedničkoj kreativnoj radionici izrađivali straničnike.

Slijedio je zajednički obilazak gradske povijesne jezgre pod vodstvom knjižničarke i učiteljice iz škole Olge Meglič. Učenici su razgledali najznačajnije kulturno-povijesne spomenike grada Ptuja o kojima su istraživali na internetu – stari grad - dvorac i dvorski kompleks, Gradski toranj, Orfejev spomenik, Crkvu sv. Juraja, Minoritski samostan, kazalište, gradsku vijećnicu, najstariju kuću u Ptuju i fotografirali se na jednom od mnogih mostova preko rijeke Drave na kojoj leži grad Ptuj.

Po povratku u školu slijedio je ručak i obilazak škole Olge Meglič. Učenici su razgledali učionice, sportsku dvoranu, dvoranu za penjanje, igralište.

Na povratku u Hrvatsku kratko smo posjetili i grad Varaždin.

Zadovoljstvo učenika provedenim aktivnostima i ostvarenim ciljevima, stečena znanja, pozitivni dojmovi i iskustva zajedničkog druženja s učenicima prijateljske škole poticaj su da nastavimo provoditi ovaj projekt koji doprinosi učvršćivanju suradnje između naših škola koje svoje prijateljstvo njeguju već 35 godina.

 

Knjižničarka Nikolina Sabolić

 

Druženje slovenskih i hrvatskih učenika u školi „Đuro Ester“

 

Tijekom 2016./2017. godine nastavili smo s provedbom projekta „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“ u partnerstvu s Osnovnom školom Olge Meglič iz Ptuja s kojom smo povezani već 35 godina. U projektu su sudjelovali učenici 2. a razreda OŠ „Đuro Ester“, zajedno s učiteljicom Majom Sinjeri i knjižničarkom Nikolinom Sabolić te učenici 3. a razreda OŠ Olge Meglič, zajedno s učiteljicom Simonom Truntič i knjižničarkom Alenkom Kandrič.

Naši su učenici čitali knjigu „Anica i sportski dan“ slovenske autorice Dese Muck, a učenici iz Ptuja čitali su slikovnicu „Cicionia Ciconia, bijela roda“ hrvatske autorice Andreje Peterlik Huseinović.

Susret hrvatskih i slovenskih vršnjaka upriličen je u školskoj knjižnici OŠ „Đuro Ester“ prilikom proslave Dana škole „Đuro Ester“. Tom prilikom učenici su jedni drugima predstavili rezultate svoga rada na projektu.

Učenici iz Slovenije izradili su vlastite ilustracije za priču „Ciconia Ciconia“ te prikazali tijek radnje po uzoru na Kamišibaj kazalište. Kamišibaj kazalište je ulično kazalište na maloj drvenoj pozornici koje potječe iz Japana. Kamišibajkar je dolazio na ulicu te drvenim palicama dozvao publiku. Kad se publika okupila, počeo je pričati priču, a stao bi u trenutku kada je bilo najnapetije kako bi si osigurao publiku za idući dolazak. Naši slovenski prijatelji posebno su nas oduševili velikim rekvizitima koje su sami izradili na likovnoj radionici – izradili su veliki dimnjak te pticu rodu od kaširanog papira, gline i drva. Tako je roda na dimnjaku u našoj knjižnici svila gnijezdo. Također su istraživali pticu rodu u literaturi, njezino stanište, prehranu, razmnožavanje, kao i selo Čigoč, poznato kao jedino europsko selo roda. Rezultate istraživanja prikazali su na plakatu koji su nam predstavili. Na poklon smo dobili lijepe straničnike – rode.

Tijekom projekta naši učenici su se najprije upoznali s geografskim položajem Republike Slovenije, najznačajnijim znamenitostima i državnim simbolima te usporedili grad Ptuj i Koprivnicu. Prije početka čitanja razmišljali su o tome zašto je važno čitati i izradili plakat s vlastitim mislima o važnosti, potrebi i užitku čitanja. Tijekom projekta čitali su „Anicu i sportski dan“ naglas u knjižnici i učionici, a potom je svatko još jednom pročitao cijelu priču kod kuće. Tražili su pouke u tekstu te pronašli mnoge važne poruke iz kojih su naučili korisne i vrijedne stvari o životu. Ilustrirali su priču te izradili plakat s poukama i ilustracijama. Crtali su strip na temu priče i pisali sastavke. Najzabavnije je bilo igranje online kviza na temu priče koji smo odigrali u informatičkoj učionici, i to čak dva puta.

Prilikom zajedničkog druženja u našoj školskoj knjižnici ispričali smo našim gostima što smo naučili, predstavili dva plakata koja smo izradili te za kraj prikazali igrokaz „Anica i Jakov“ o važnosti i ljepoti iskrenog prijateljstva. Našim smo prijateljima za poklon podijelili straničnike kao uspomenu na zajednički susret.

Nakon predstavljanja projekta slovenski učenici su nam se pridružili na svečanoj priredbi u dvorani Domoljub povodom Dana naše škole na kojoj je nastupila Naja Fridl, učenica iz Ptuja i otpjevala pjesmu „Na vrh sveta“. Kulturno-umjetnički program u Domoljubu bio je posvećen obilježavanju 35. godišnjice prijateljstva OŠ „Đuro Ester“ i OŠ Olge Meglič, stoga je s nama bila i ravnateljica slovenske škole, gđa Helena Ocvirk te bivši ravnatelj njihove škole gosp. Ervin Hojker koji nas je podsjetio na početke druženja i suradnje naših dviju škola, a koje je započelo svečanom sjednicom bratimljenja 1982. godine.

Zajednički susret učenika u ovogodišnjem projektu završio je zakuskom u školskoj blagovaonici.

 

 

Nikolina Sabolić, prof., dipl. knjižničarka

vijesti
Posjet školi Olge Meglič u projektu Čitanje ne poznaje granice
Snježana Mihočka / datum: 27. 4. 2018. 12:11

Učenici 4.a razreda proveli su projektni dan u druženju sa svojim vršnjacima iz Slovenije, i to u okviru projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja, koji provodimo u partnerstvu s našom prijateljskom školom iz Ptuja. Ove godine u projektu sudjeluje 4. a razred naše škole zajedno s učiteljicom Dubravkom Bijelić, knjižničarkom Nikolinom Sabolić i učiteljem Mihaelom Kivačem te 5. a razred iz OŠ Olge Meglič s njihovom učiteljicom Simonom Truntič i knjižničarkom Alenkom Kandrič.


[OPŠIRNIJE]Nastavljen projekt „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“ u suradnji s OŠ Olge Meglič Ptuj
Snježana Mihočka / datum: 8. 11. 2017. 19:50

U školskoj godini 2017./2018. u projektu „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“ sudjeluju učenici 4.a razreda naše škole s učiteljicom Dubravkom Bijelić i knjižničarkom Nikolinom Sabolić te učenici 5.a razreda iz prijateljske škole Olge Meglič s učiteljicom Simonom Jakomini i knjižničarkom Alenkom Kandrič.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju