preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Đuro Ester" Koprivnica

Login
Moto škole

 

 

 

 

Projekti u našoj školi

UZ Đurđica

   

https://bit.ly/3bberx4

 

List za roditelje

Tražilica
E-knjige

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Školska kuhinja

Slikovnice

 

 

 

 

Kada zvoni zvono?

 

Kada zvoni zvono?

Školska knjižnica

Šetnja školom


Korisni linkovi

SPONZOR VEČERI KEMIJE 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 1858536
Ovaj mjesec: 3759
Ovaj tjedan: 265
Danas: 265

ŠKOLSKI PREVENTIVNI PROGRAM

za šk. god. 2011./2012.

Školska koordinatorica:

Dijana Lukačić, prof. socijalni pedagog

 

Članovi Povjerenstva:

Sanja Prelogović, ravnateljica

Nikolina Sabolić, knjižničarka

Miroslav Kanisek, prof. biologije i kemije

Marija Medved, dipl.teolog

Sanja Ciber, nast. RN

Željka Đurkan, nast.RN

Marija Triplat, predstavnica Vijeća roditelja

Lucia Balaško, predsjednica Vijeća učenika

Mirjana Mitrović –Pisačić, liječnica školske medicine

Milica Pakasin, v.m.s., predstavnik lokalne zajednice za prev. ovisnosti

 
 

 

Mjesec borbe protiv ovisnosti

15. studeni - 15. prosinca 2011. godine

Poštovani čitatelju,

svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca intenzivnije se promišlja o problemu svih oblika ovisnosti te se nastoje promovirati zdravi stilovi života i osvijestiti o štetnosti ovisnosti. Osim ovisnosti o alkoholu i cigaretama potrebno je biti svjestan i tkz. modernih ovisnosti kao što su internet, računalne igre i klađenje. Također, važno je znati koji su to zaštitni faktori koji čuvaju djecu i mlade da ne podlegnu iskušenjima. Svi želimo djeci sretno djetinjstvo, sretnu mladost i uspješan život. Uostalom, ima li roditelju što važnije od životne radosti djeteta? Stoga se dobro zapitati postupamo li ispravno i što je potrebno pružiti djetetu da odraste u odgovornu i zadovoljnu osobu?

Roditelji su prvi učitelji svog djeteta. Ono što dijete nauči od njih, a posebno u prvih nekoliko godina ima veliki utjecaj na njegov kasniji život. Djeca uče od roditelja o ljubavi, komunikaciji, međuljudskim odnosima i svim važnim životnim pitanjima. Zato i kažemo da je roditeljstvo jedna od najzahtjevnijih uloga u životu. Odgoj je „davanje“, a dajemo ono što imamo, odnosno ono što jesmo! Svako dijete je jedinstveno te je potrebno odgojne postupke prilagođavati njegovim individualnim karakteristikama. Međutim, svako dijete očekuje od roditelja ljubav, poštovanje, dobrotu, brigu, pohvalu, razumijevanje, potporu, opraštanje, radost, iskrenost, pravednost, nadu, strpljenje, smisao,…

Najbolja prevencija je obitelj gdje vlada topla i ugodna atmosfera, bezuvjetna ljubav i međusobno poštovanje, gdje roditelji djecu na putu odrastanja prate potporom, razumijevanjem, ali i nadzorom. Osobnim primjerom roditelji trebaju pokazati stav da uzimanje sredstva ovisnosti na razne načine ugrožava kvalitetu života i zdravlje. Važno je brinuti o djetetovom samopouzdanju i graditi pozitivnu sliku o sebi, učiti dijete donositi odluke i prihvaćati odgovornost za njih te ih voditi u samostalnost. Na putu odrastanja, učiti ih da prepoznaju svoje snage i vrijednost te u trenucima iskušenja pred ovisnostima da se odluče čuvati svoje zdravlje i život.

Dobra komunikacija između roditelja i djece jedan je od najjačih zaštitnih faktora u prevenciji ovisničkih ponašanja. Razviti iskrenu komunikaciju te odnos povjerenja i bliskosti s djetetom zahtjeva trud i vrijeme roditelja. Razvijanjem dobre komunikacije s djetetom i snagom odnosa koji postoji između roditelja i djeteta ovisi da li će dijete u rizičnim situacijama i trenucima donijeti dobru odluku, hoće li u kritičnom trenutku reći NE? Dijete treba biti okruženo pozitivnim stavovima prema životu bez ovisnosti kako bi i samo moglo brinuti o svom zdravlju.

Razgovor je osnova dobrog odnosa s djetetom i stoga razgovarajte s djetetom uvijek, svugdje i o svemu. Dijete se treba osjećati sigurno i znati da je roditelj uvijek tu za njega. Uostalom, razgovor iz srca ne košta ništa,…

Svima želim da ovaj Mjesec borbe protiv ovisnosti bude mjesec zdravlja, dobrih odluka, kreativnosti, kvalitetno provedenog vremena i ugodnih razgovora!

Dijana Lukačić,

 socijalna pedagoginja

 
preskoči na navigaciju